Skal, skal ikke. skal, skal ikke. Det er de neste tre ukene det gjelder.

Supermandag ble ikke riktig så super som det kunne se ut som. I kommune etter kommune har forhandlingene trukket ut, noen har trukket seg og andre er blitt avvist av naboen. Noen står igjen helt uten partner. Men ni kommuner skal gjennomføre folkeavstemning denne mandagen. Størst forandring kan det bli i Namdalen, der halve folket kan ende opp i én kommune. Der skal innbyggerne i Overhalla, Namdalseid, Flatanger, Fosnes og Høylandet stemme over om de skal bli storkommune med Namsos som senter. I Namsos blir det imidlertid ikke folkeavstemning. Der viste uansett en meningsmåling et stort flertall for storkommune.

De seks kommunene har framforhandlet en intensjonsavtale som alle ordførerne sier de er fornøyd med. Jeg blir likevel svært overrasket dersom det blir ja-flertall i samtlige kommuner. Ordførerne i Flatanger, Overhalla og Høylandet har alle sagt at de foretrekker å fortsette som egen kommune. Det er et dårlig utgangspunkt for å få folket til å ønske forandring.

Da er det større mulighet for et ja-flertall i Fosnes og Namdalseid, der begge ordførerne har anbefalt å stemme ja. Det er nok et svært klokt råd. Fosnes med 633 innbyggere og Namdalseid med sine 1622 innbyggere har langt bedre forutsetninger for å gi gode tjenester i framtida i en større kommune.

Baksiden ved å bli stående alene er noe kommunene Meråker, Selbu og Tydal nå får kjenne. De skulle egentlig også ha folkeavstemning mandag, men ble stående uten partner da Stjørdal noe overraskende bestemte seg for kun å satse på Frosta. Men veldig stor grunn til å framstå som forsmådde friere har de ikke. Engasjementet fra politikerne i de tre kommunene har vært mildt sagt lunkent. Innbyggerundersøkelsene viser også at innbyggerne i små fjellkommuner er mest skeptisk til sammenslåing.

Samtidig er det disse kommunene som har mest å tape. De svært avhengig av det viktige interkommunale samarbeidet i Værnes-regionen, og er mer avhengig av «storebror» enn de nok liker å innrømme. Det samarbeidet kan stå på spill dersom Stjørdal og Frosta blir én kommune.

Hva innbyggerne i Frosta vil står slett ikke skrevet i stjernene. Frosta har vært gjennom en lang reise før mandagens folkeavstemning. Kommunen hadde først gjort en avtale med Levanger, men kommunestyret snudde i tolvte time og valgte heller Stjørdal. Det gir nok også størst sannsynlighet for et ja-flertall. De fleste frostinger har et nærere forhold til Stjørdal. Ordføreren anbefaler imidlertid å forbli egen kommune, så det er stor spenning knyttet til valgresultatet i Frosta.

Det har alltid vært rivalisering mellom Steinkjer og Namsos, og mandag kan de bli like store, hvis namdalingene vil. Men også Steinkjer kan bli større. Innbyggerne i Steinkjer, Verran og Snåsa skal også til stemmeurnene. Mye tyder på at det blir et ja-flertall i Steinkjer og Verran. I Verran har ideen blitt modnet over tid og de fleste politikerne støtter sammenslåing. Da er skepsisen langt større i Snåsa. Kommunen rives mellom tilhørighet til Namdalen og sørover, og det er også bekymring for den sørsamiske kulturens plass i en storkommune. Jeg vil derfor bli svært overrasket om det blir et tydelig ja i Snåsa nå.

Spenningen er vel så stor knyttet til folkeavstemningene som gjennomføres de påfølgende mandagene. Mandag 30. mai blir det reprise på avstemningen mellom Ørland og Bjugn. For to år siden var det et tydelig ja-flertall i Ørland og et tydelig nei-flertall i Bjugn. Nå kan det virke som at bjugningene er blitt langt mer positive, mens ørlendingene er mer skeptiske. Det er imidlertid en sammenslåing som kan bli en realitet. Det samme kan skje med Åfjord og Roan, der kun innbyggerne i Roan går til stemmeurnene. Roan er imidlertid en kommune som har mye å tape på alenegang.

Den 13. juni kommer turen til Skaun og Melhus. De kan velge hverandre, men Skaun har flere dører åpne. De kan også velge å bli en del av orkdalsregionen. Politikerne i Orkdal, Meldal og Agdenes virker allerede enige om å slå seg sammen, uten å spørre om folkets råd først. Men ordførerne i både Skaun og Melhus har gitt tydelig uttrykk for at de ikke synes det er et dårlig alternativ å bestå som egen kommune. Samtidig var resultatet av folkeavstemningen i Klæbu en vekker. Ingen hadde forutsett et så stort ja-flertall i en randkommune til Trondheim. Det burde virkelig plage politikerne i Malvik, som har avvist sammenslåing og folkeavstemning i denne omgang.

Det virkelige slaget både på og om Stiklestad skjer mandag 6. juni. Da skal kranglefantene Verdal og Levanger til pers. Forhandlingene mellom Verdal og Levanger har allerede gitt næring til mangt et revynummer. Her er temperaturen høy og frontene steile, slik det ofte er når to jevnbyrdige parter skal bli enige. Et ja i begge kommuner vil virkelig kunne gi en kommune med betydelig kraft.

LES OGSÅ KRONIKKEN: Best for Verdal å råde over eget hus

Noen revolusjon i kommunekartet blir det neppe, selv om det helt sikkert blir justeringer. De grunnleggende problemene vil likevel være uløst etter vårens tre supermandager: Et Trøndelag med kommuner av svært ulik størrelse og med varierende evne til utvikling og vekst.

Hør våre kommentatorer på podkast:

Mandag blir det folkeavstemning i Frosta.
Mandag skal innbyggerne i Frosta si ja eller nei til sammenslåing med Stjørdal. Foto: Richard Sagen, Richard Sagen +47 95198665
Innbyggerne i Klæbu sa et tydelig ja til sammenslåing med Trondheim.
Frank Jenssen og Linda H. Helleland feiret ja-flertallet i Klæbu med kommunalminister Jan Tore Sanner.