I månedsvis har Norske Skog blitt plaget av en endeløs tautrekking mellom styre, aksjeeiere og låneeiere. Nå ser seigpiningen endelig ut til å være over.

Det skyldes ikke Christen Sveaas, som gikk inn i bedriften for å redde den fra konkurs. I stedet kom redningen fra sidelinjen, da Kjell Inge Røkkes Aker ASA slo seg sammen med Oceanwood, et hedgefond som eier brorparten av Norske Skogs sikrede gjeld. Torsdag forrige uke kom beskjeden om at Norske Skog antakelig slås konkurs.

LES LEDEREN: Skuffende av trøndelagsbenken

Nå som den gordiske knuten er kuttet, blir spørsmålet hva som skjer med taustumpene. I første omgang åpnes en budrunde der interesserte kan by på Norske Skogs fabrikker. Ifølge E24 kan Aker og Oceanwood vente seg konkurranse fra bedrifter som vil overta Norske Skogs maskiner. De må forberede seg på hard motstand. Aker gir tydelig uttrykk for at de ønsker å utvikle Norske Skogs virksomhet, som de ifølge Dagens Næringsliv kaller «en av norsk industris juveler». Det tyder på god betalingsvilje.

Hvis Røkke overtar Norske Skog, betyr det at han fester grepet om trøndersk industri. Røkke eier Kværner, som dominerer industrien i Innherred gjennom verftet i Verdal. Aker Solutions er den største ingeniørbedriften i Trondheim og ble enda større i mars. Da flyttet 200 ansatte til Leangen etter at Røkke kjøpte olje- og gassvirksomheten til Reinertsen. Blir han eier av Norske Skogs fabrikker på Skogn, vil han også kontrollere en av Levangers største arbeidsplasser. Da blir Røkke i praksis Trøndelags industrikonge.

Når store deler av det trønderske industri-riket blir samlet på Røkkes hender, får han et tungt samfunnsansvar med på kjøpet. Det krever at han moderniserer Norske Skog, slik at trønderske arbeidsplasser sikres i årene som kommer.

Flere finanseksperter mener at Norske Skog må gå bort fra å produsere avispapir for å sikre langsiktig lønnsomhet. Om framtiden ligger i cellulosefiber og trebaserte alternativer til plast, er uvisst. Men én ting er sikkert: Hvis ikke Røkke lykkes i å lede Norske Skog i en ny retning, har trøndersk skogindustri dårlige tider i vente.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter