Det er flere som har grunn til å juble og andre som med like god grunn kan være litt sure over at Trondheim fikk Norsk kulturråds nye kontor, kalt Kreativt Norge. Det betyr arbeidsplasser, mange millioner å forvalte og mulighet til å trekke veksler på NTNU og andre miljø i byen til regjeringens mål om å jobbe mer aktivt med kulturell næringsutvikling.
Det lå lenge i kortene at det ville være Bergen eller Stavanger som fikk dette kontoret. Noe av formålet med opprettelsen ser ut til å være å vise vilje til desentralisering av Norsk kulturråd. I Kulturrådets egen vurdering av lokalisering av kontoret for Kreativt Norge fra i fjor sommer ble Vestlandet trukket fram. Derfor er det for noen en strek i regninga at kontoret ikke ble lagt til Bergen eller Stavanger.
Les også «Trondheim får prestisjekontor»
Kulturpolitikerne fra Trondheim og Sør-Trøndelag, som sørget for at også Trondheim ble med på audition før jul for det statlige kulturbeinet som Kreativt Norge er, fortjener ros etter kampens hete. Skuffelsen er naturlig nok størst i Bergen, hvor kulturbyråd Julie Andersland ikke overraskende er kritisk til at Kulturrådets anbefalinger ikke ble fulgt. Bergens Tidende påpeker at kontoret legges til kulturministerens hjemby.
Det er opplagt mulig å se på beslutningen om lokalisering som en statsråds hilsen hjemover. Slik er det ofte i politikken. Linda Hofstad Hellelands forgjenger, Thorhild Widvey, kanaliserte en rekke satsinger mot Bergen og Stavanger, som for eksempel å opprettholde statlig støtte til Festspillene i Bergen da andre festivaler gikk mot mer usikker framtid. Et nytt prestisjekontor for filmstøtte ble i 2015 besluttet lagt til Bergen.
I begrunnelsen for å legge Kreativt Norge til Trondheim trekker statsråden særlig fram NTNU og teknologimiljøet i Trondheim. Etter at jubelen har lagt seg over ny statlig kulturvirksomhet til byen, fulgt av midler til forvaltning og syv årsverk, er det grunn til å se nærmere på hva «prestisjekontoret» egentlig skal gjøre og hvordan.
Det tydeligste vi kommer ny linje i kulturpolitikken under regjeringen Solberg, er mer satsing på kultur som næring. Derfor kan det nye prestisjekontoret i Trondheim fort bli et symbol på hvordan det går med det store blå satsingsprosjektet i kulturpolitikken. Der ligger det store muligheter, både for byen og statsråden, men også en betydelig fallhøyde. Derfor er det viktig hvem som skal være Kreativt Norge og hvordan.