For det viktigste i sommerferien er ikke slaraffenliv og myggolje, men knakende gode feriebilder. Eller «inspo»-bilder som det heter på fagspråket. Altså bilder du publiserer på sosiale medier til inspirasjon for andre.

NRK melder at ungdom føler et press om å reise til feriemål som gir de beste feriebildene på Instagram og Snapchat. Det skal se mest mulig pent og luksuriøst ut. Øde strender i Asia og takbasseng i New York. Ungdom er ikke lenger backpackere som lukter fotsvette og sover på togperronger, men flashpackere med god økonomi og selfiestang på øko-hotell. De har knapt tid til å sløve på fortauskafé med veganburgeren sin fordi de er så travle med å produsere «inspo»-bilder. En ekspert på sosiale medier (SoMe) ved Universitetet i Oslo er bekymret. I jaget etter det perfekte Some-liv, mister de unge fokus på livet her og nå, sier hun. Foreldrene fortviler også over utakknemlige tenåringer som surmuler over sydentur til Alicante. For der har de allerede vært, og det er ikke mer «inspo» å hente.

FIKK DU MED DEG DENNE? Altfor mange gubber i gatene

Nå har verden virkelig gått av hengslene, er den første innskytelsen når slike nyheter dukker opp. Ferie er til for å la humla suse, bare være, gripe øyeblikket. «En gång var vår sommar en evighet lång», skrev den svenske dikteren Karin Boye. Skal du konstant mate feeden din med perfekte selfies hele ferien, forsvinner den derimot opp i røyk.

Nei, ungdommen nå til dags. De har ikke skjønt et dugg av hva som er viktig her i livet.

Særlig. Godt voksne er selvsagt ikke det spøtt bedre. Selv om jeg ikke har noen forskningsrapport for hånden eller en medieprofessor å støtte meg til, tør jeg påstå at kvinner i 30-40-årene er de verste blant oss når det kommer til å lire av seg lykke, nytelse og prestasjoner på SoMe. Nå som ferien står for døren, er det derfor bare å forberede seg mentalt på kaskaden av bilder som viser nylakkerte tær foran funklende svømmebasseng (jo eldre kvinner blir, jo mindre kropp blir det å se på inspo-bildene) og trendy gatemat i Lima.

Når du bombarderes med inspo, kan det være fortærende at du ikke selv ikke har en kul ferie å dokumentere. Men fortvil ikke. Bak de fleste oppdateringene på SoMe skjuler det seg en virkelighet som kan være like grell som din egen. Folk lyver så det renner av dem når de publiserer bilder, og det kan være en trøst når din egen ferieidyll slår sprekker (for er det noe som sitter langt inne, så er det å unne andre lykke). Her er fem gjenkjennbare SoMe-øyeblikk som ikke forteller hele sannheten.

1. Familieferie i dyreparken i Kristiansand. Bildet viser glade barn med Kaptein Sabeltann-sverd og is. Artig te ungan! Men bare vent. Når endelig dette Sabeltann-showet starter klokka 23 (!) om kvelden, er podene så sure og utslitte at de sovner fra hele sjørøveriet. Ikke akkurat vel anvendte penger med tanke på at et par dager i en norsk dyrepark koster like mye som en tur til Machu Picchu.

2. Sydenferie med all inclusive. Bildet viser glade barn i barnebassenget. Herlig med sol og varme! Men charter i fellesferien? Du betaler 40 000 kroner for å skli i pastasaus i matsalen sammen med folk som drikker Tom Collins til frokost.

3. Seiltur i Hellas. Bildet viser en selfie av familiens yummi-mummy med flat mage og Jackie O-solbriller på dekk. Pena! Sannheten er at mummy har slitt med feriemage ute på bøljan blå og fartøyets toalett har fått problemer. Hun lengter hjem til glutenfri ankerstokk og skaptørt toalettpapir.

4. Ferskt kjærestepar på fjelltur. Bildet viser det nyforelskede paret side-ved-side på en nasjonalromantisk nut. Nyt! Etter turen skal de imidlertid overnatte på flatseng i en stuvende full turistforeningshytte der ingen har tenkt på snorkeplaster.

5. Storfamilien leier villa i Toscana. Bildet viser foreldre, besteforeldre og barn rundt langbordet mens Chianti-en skvulper i glassene. Tommel opp! Sannheten er at ekteskapet knaker i sammenføyningene. Mor googler nummeret til parterapeut, mens far lengter hjem til flatskjerm og pils. Og svigermor? Hun skulle man gjerne ha plassert i en sivkurv på en flomstor elv.