Konsernsjef i SpareBank 1 SMN, Finn Haugan, er i Adresseavisen 3. september bekymret for at folk tar opp for mye forbruksgjeld.

Den bekymringen deler regjeringen, og vi har en rekke tiltak for å styrke kredittvurderingen og gjøre det enklere å nedbetale kredittkortgjeld.

Vi vil også se på muligheten til å tøyle markedsføringen av forbrukslån, og regjeringen arbeider konkret med at et gjeldsregister skal kunne vedtas av Stortinget våren 2017.

Les også: SMN-sjefen frykter vi låner for mye til sydenturer og forbruk

Hva med boliglån?

Som bankmann bekymrer Haugan seg for skillingen, mens han lar daleren fare. Forbruksgjelden utgjør mindre enn 3 prosent av husholdningenes samlede gjeld, og nesten all gjeld bankene selger, er boliggjeld.

Tallenes tale er derfor tydelig. Mens forbrukslån kan skape alvorlige utfordringer for enkelte husholdninger, har boliglån i tillegg kraft i seg til å destabilisere bankene og hele økonomien vår.

Haugan mener boliglånsfinansieringen fortsatt er sunn. Jeg håper han har rett, men vi har ikke råd til å overse faresignalene.

Fikk du med deg kronikken om at Norsk industri har fått sørgelig lite politisk oppmerksomhet?

Du bør lese dette debattinnlegget: - Min kontakt med DNB har vært rene marerittet

Uvanlig sterk vekst

Husholdningenes gjeld har i lang tid vokst raskere enn inntektene. Vi er nå inne i en periode med uvanlig sterk boligprisvekst.

Når boligprisene stiger, kan vi lett føle oss «rikere». Mange finansierer sydenturer og annet forbruk ved å øke boliglånet, men som nasjon blir vi ikke rikere av at boligprisene øker.

Det er boligbyggingen som bør «ta av» når vi blir flere. Regjeringen har tatt grep for å øke tempoet i boligbyggingen, og vi ser nå på om det er behov for endringer i reglene for bankenes boliglånspraksis.

I mellomtiden håper jeg at Haugan og andre banksjefer er like bekymret for utviklingen i boliglånsmarkedet som de er for veksten i forbrukslån.

PODCAST: Hør våre kommentatorer snakke om mediekrise, burkini og Norges svar på Donald Trump

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.