På kafeene i markaområdene er alle velkomne, uansett om du er gammel eller ung, høy eller lav, supersprek eller superslapp.

Adresseavisen skrev i helgen om åtte turisthytter i Bymarka og Estenstadmarka. Hyttene er blitt stadig mer populære turmål. Drar du i marka i en helg med rimelig fint vær, koker det på de gjeveste utfartsstedene. Med mye snø i vinter, har det også vært mulig å holde skiheisen på Gråkallen åpen. Mylderet av mennesker på akebrett, «bortover-» og «nedover»-ski rundt Skistua en flott vinterdag, sier noe om at ei hytte i et lett tilgjengelig markaområde er attraktivt for svært mange.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Vinter-OL bør arrangeres i Norge og sendes på NRK. Såpass har vi fortjent.

Serveringsstedene i skogen tiltrekker seg alle typer mennesker. Barnefamilier, studenter, kondisjegere, skoleelever og markatravere – alle har sine favoritter. Hyttene er blitt viktige møtesteder for ivrige turfolk på hverdagene. Mange har funnet venner her, og er blitt del av en turgjeng som møtes regelmessig. Både lokalpolitikk og verdensproblemer blir heftig diskutert rundt stamgjeste-bordene. Det er ikke vanskelig å se at en turisthytte i egen by er viktig både for den fysiske og mentale helsa.

Det er imidlertid ingen selvfølge at markahyttene eksisterer. Gjennom historien har privatpersoner, kommunen, dugnadsfolk, lag og foreninger sørget for at både byggene og tilbudet er blitt opprettholdt. Skal du drive en slik hytte, er det neppe utsiktene til rikdom og hjemmekontor som motiverer deg. Vi er derfor prisgitt at det fortsatt er mennesker som gidder å yte en ekstra innsats, og som ikke ser mørkt på å kjøre skuter eller sykle noen kilometer til arbeidsplassen en søndag morgen i møkkavær.

DETTE MENER ADRESSEAVISEN: Når godt betalte ledere får skyhøy etterlønn, blir reaksjonene sterke

Muligheten til et bynært friluftsliv er også uvurderlig i skoleferiene. Du trenger ikke å reise bort i vinterferien så lenge du kan ta med familien på kortreist hyttetur i marka. Det er godt både for lommeboka og miljøet. For å opprettholde tilbudet, er det avgjørende at vi kjøper varene og at kommunen bevilger nok penger både til hyttene, merking og opparbeiding av stier. Selv om det helst er usunne kanelboller vi spiser på disse hyttene, er det likevel en god investering i folkehelsa.