Kjære trønderske foreldre, som butikkmedarbeider må jeg komme med et hjertesukk. Når man kommer på jobb en fredag ettermiddag, og finner det komplette kaos i avdelingen sin etter herjinger fra  tenåringer. Da blir man veldig oppgitt.

Jeg jobber til daglig på en dagligvarebutikk i Trondheim. Den ligger et steinkast unna en ungdomsskole og en videregående skole. Og helt siden jeg begynte å jobbe på denne butikken har det vært en større utfordring med elevene fra denne ungdomsskolen. Og tidvis den videregående skolen. Jeg har ansvaret for en avdeling de fleste ikke tenker så mye over, men som er viktig i hverdagen – hyllene med tørkeruller og toalettpapir. En avdeling som holder verden tørr. Men de siste to månedene har denne avdelingen fått gjennomgå på grunn av slett oppførsel fra ungdommer i butikkens nærmiljø. Både jeg og kolleger har opplevd at papiret har skiftet plass i hyllene, blitt brukt som byggeklosser til en liten hytte midt på gulvet i avdelingen – og kastet utover gulvet i et rot uten like.

LES OGSÅ: Jeg må fraråde alle å bli helsefagarbeider. Yrket er rett og slett en stor bløff

Dette blir jeg oppgitt over, det gir oss så mye merarbeid enn hva som er nødvendig. Og ikke nok med det. Til stadighet blir kjølevarer bevisst hentet ut fra kjøleskap og vilkårlig plassert rundt i butikken. Dette skaper svinn som vi taper penger på. Og vi strever nok med å redusere svinnet fra før av. Både av økonomiske og miljømessige hensyn.

Så min bønn til trønderske foreldre er: Vær så snill å få skikk på de unge. Lær dem at deres handlinger har (negative) konsekvenser for andre rundt dem. De skaper mange og unødvendige problemer med disse handlingene sine. Det er på grensen til vandalisme. Vær så snill å få ungdommene til å oppføre seg. Jeg ser også at andre kunder føler seg ukomfortabel med denne oppførselen. Det er både hensynsløst og respektløst.

Les også debattinnlegget: Hver dag får mennesker hjelp til å dø på norske sykehus

Les også: Slik skal vi bygge en fremragende helsetjeneste

Vær så snill, kjære foreldre, kan dere ta ansvar for barna og sørge for at de utviser en annen adferd neste gang de besøker nærbutikken? Slik at de ikke lager rot og støy i butikken? Slik at de ikke skremmer andre kunder og gir oss unødig ekstraarbeid? Det er krevende nok å jobbe i butikk om vi ikke også skal oppdra uansvarlige ungdommer. Det er nemlig ikke jobben vår. Det er foreldrenes jobb.

Fikk du med deg 21 år gamle Sandra Skrødals innlegg: Jeg blir sint. Og skuffet. Og flau over å kalle meg norsk

foto
Fredrik Trøan Johansen Foto: privat