Muslim?

- Herregud. Terrorister alle sammen. Vi burde bli som alle andre, vi har ikke rett til å leve fritt, vi har ikke rett til å være oss selv. For vi er terrorister. Vi er for farlige til å være her i landet. Vi dreper, skader og tar ifra andre landet, retten, troen og tradisjonene. Vi kan ikke bruke hijab, dette er krenkende for alle kvinner og dem som føler seg uvel. Vi kan rett og slett ikke leve som alle andre, alt vi gjør medfører skam.

Jul?

- Er kristnes høytid, markerer Jesu fødsel 24. desember. Den ortodokse kirken feirer jul den 6. januar, ikke for at de tror Jesus ble født en annen dag, men for at de fremdeles bruker den julianske kalenderen, som har hatt flere skuddår og ligger derfor 13 dager bak vår kalender. I julen pynter man juletre, kjøper gaver, lager masse gode mat og prøver å kose seg med familie, nære og kjære. Jul er den tiden på året hvor Norge og mange andre land blir pyntet med lys, en tid med kjærlighet og samhold. Julen er fortsatt en høytid markert med respekt.

Fikk du med deg årets heteste debatter? Her er tre ord som får fart på samtalen i et kjedelig juleselskap.

Muslim og jul?

- Nei, herregud! Vi muslimer hater jul. Vi kan ikke leve med tanken på det. Vi kan verken delta i gudstjenester i kirken, synge julesanger eller gå i Lucia-tog. Vet du hva som er enda verre, vi kan ikke ha på nisselue engang! Det er krenkende! Vi kan heller ikke bruke ordene «jul» i julesanger, vi føler oss brukt, fortapt og krenket. De burde bytte ordet «jul» med «ramadan». Ohhh, nå ble jeg lettet, høres så mye bedre ut med ramadan, i stedet for jul.

Sannhet?

- Muslimene er ikke terrorister. De som sårer, skader og dreper andre, kan ikke kalles muslimer. En muslim kan ikke påføre andre smerte. Muslimene skal ha respekt for andre. De skal først og fremst ha respekt for menneskeheten.

De som kaller seg «muslim» og gjør det som vi ikke kan kalle «menneskelig», er ikke muslimer. De vil bare skape uro og det får de til.

Les også Marit Moum Aunes personlige kommentar: Din første sorg er din største sorg

Jeg er muslim selv, feirer ikke jul, men elsker julen! Liker alle de ulike fargene julepynten gir. Liker samholdet, gavene som skaper glede, og lukten av ribbe.

Jeg har respekt for min religion og tro, og jeg har også respekt for andres religion og tro.

Jul er den tiden på året hvor folk går et steg videre i livet, legger det negative bak seg og fokuserer på samhold med andre mennesker. Derfor liker jeg julen, selv om jeg ikke feirer den selv.

Jeg er født og oppvokst her i Norge, tror på Allah, faster en hel måned i året, og feirer ramadan. Men likevel synes jeg at jul er koselig. Er det ikke snakk om å vise respekt, uansett kultur, bakgrunn og tro? Er det ikke snakk om gjensidig respekt, altså å gi og få? Jo, det er nok det. Derfor så har jeg full respekt for dem som feirer jul og deres tro.

Les også Signert-kommentaren: Mann 49, snart 80

Å ha en annen tro og feire noe annet enn resten av landet har aldri vært noe problem for meg. Jeg liker det jeg tror på og har full respekt for det. Å tenke og ønske noe annet, er ikke aktuelt for meg.

Men likevel har jula alltid vært der. Jeg har gått i Lucia-tog og i ring rundt juletreet, deltatt på julebord og sunget julesanger.

Jeg synger julesanger frivillig til min kjære, kristne nabo, faktisk året rundt. «Nå er den hellige time». Eller….

«Her kan vi drømme om den fred, som vi skal eie en gang». Men eier vi den nå? Det er så lett å skylde på «oss muslimene» med engang det skapes motstand. Jeg skal ikke legge skjul på at det alltid finnes unntak, men gjør det ikke det overalt?

Er det ikke alltid noen som må ødelegge for resten? For da er det mye lettere å skjære alle over én kam. Det er mye lettere å skylde på alle andre. Men de som setter en annen religion i et dårlig lys, krenker en annen religions høytid, har de i det hele tatt respekt for seg selv? Har de i det hele tatt respekt for sin egen religion?

Å ikke være en del av jula, og samtidig være en del av jula, har aldri vært noe problem for meg. Jeg synes jula skaper god stemning, og liker det. Ja, vi tror forskjellig og er forskjellige, men vi er mennesker alle sammen.

Så god jul til alle dere som feirer jul. Håper dere koser dere alle sammen, og at det nye året bringer fred, kjærlighet, respekt og samhold.

Hør våre kommentatorer oppsummere nyhetsuka med Venstres Jon Gunnes som gjest i studio.

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

foto
Juleglad: «Jeg synger julesanger frivillig til min kjære, kristne nabo, faktisk året rundt» skriver Mihriban Mazlum.