Til alle foreldre, dere som henter barn i barnehagen med relativt lavt blodsukker: Ta dem med inn på alle tenkelige butikker med sjokkselgere av godteri. La dem røre sine skitne snørrfingre i det som er presentert som godteri i løs vekt. La dem smake, legge tilbake det de ikke liker.

Sukker for barn er som heroin for narkomane. Det er matkjedene som må skjerpe seg, ikke barna. Jeg gjør det, gjør det du også.

20 kroner i bot sto det. 20 kroner hvis noen barn eller voksne forsynte seg av det jeg kaller «plukkegodteri». Disse sjokkselgerne som står like før kassene i enhver butikk.

Les også: Folk brukte albuene for å sikre seg mest mulig av det billige godteriet

Å pushe dritt

Rema, raus som vanlig, valgte å gi bot. 20 kroner? Jeg ville lagt bota på tusenkronersnivå. Ikke stjel den dritten vi prøver å pushe på dere. Dere foreldre har et ansvar. Ikke stjel en banansjokolade, ikke stjel våre raffinerte sukker og e-stoffer. Blir ikke mye fuel til flyene om dette fortsetter.

På en annen butikk her om dagen så jeg en liten kar. Tror det var en kar, kledd i det verste e-stoffet blått. Han var tydelig forkjølet. Jeg har seks barn, men jeg har aldri sett slike mengder med snørr og gørr. Far eller mor føyk rundt for å finne det som skulle bli dagens middag eller andre behov som skulle dekkes.

Jeg så den lille karen studere sjokkselgeren, så dro han neven under nesen fylt av bakteriell snørr og en mengde skitt fra barnehagen, før smaksprøvingen startet. Jeg så fort hva tassen ikke ville like. Sjokolade med bringebærfyll ble lagt tilbake. Sure frosker (griseri) la han også tilbake etter lenge å ha sugd av det på utsiden. Deilig?

Opptatt av debatt? Les også: Vi fatter ikke at en slik parkeringskjeller kan bli godkjent av kommunen

Ikke foreldres ansvar

Faren så det og stormet til. Jeg så det og burde muligens stoppet det. Men nei, jeg gjorde ikke det. Dette er de kyniske kjøpmennenes ansvar. Ikke foreldre med unger på vei fra skole og barnehage med lavt blodsukker.

Fedme, altså ikke fedmen i seg selv, men hvordan den påvirker organfunksjoner er den største dødsårsaken i den vestlige verden. Snus, merk dere dette, finnes det ingen rapporter, forskningsresultater eller annet som tilsier at må stenges inne i et grått skap hvor det står bare snus på fronten. Rart eller? Men det skal kommenteres at jeg som snuser øker pulsen med cirka 10 prosent ved hver pris. Søtsaker er dødelig.

I dag leste jeg en artikkel i Adresseavisen. Utrolig; en forbrukerøkonom mener det å kjøpe tre kilo godteri er et røverkjøp. Mulig det. Hva med en kartong Rød Prince i stedet? Sigaretter. Sunnere (om det blir med den ene kartongen da).

Mer debatt: Det er noen som gleder seg over at de kverker Midtbyen

Sett søtsaker i skap

Jeg la ut en artikkel om dette på Facebook for en liten uke siden, og ble påminnet at det er jeg som har et oppdragende ansvar for mine barn. Helt korrekt. Jeg har det.

Men matkjedene har også et ansvar. Sett alle søtsaker inn i et grått skap hvor det står godteri. Eller sett alle raffinerte produkter inn i skap; salt, sukker, suppeposer, tacopulver (full av dritt som heter smaksforsterkere).

Savner deg, du lille bakterielle, snørrete unge som griset noe så forferdelig. Sjelden jeg lærer av en ca. 1,5- til 2-åring.

Hør våre kommentatorer snakke om trafikk og restriksjoner i Midtbyen, nettkampanjen #metoo og innholdet i skolen

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

foto
Innlegsforfatteren: Inge Five er administrerende direktør i DeBank, styreleder i Trondheim kunstforening og nestleder for Trondheim Kunstmuseum og Gråmølna. Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES