I mai i fjor mottok Kristoffer Vikan, nestleder i Trøndelag Frp og styremedlem i Med Israel for Fred, et brev med grove trusler. I brevet blir Vikan blant annet kalt «jødesvin» og får beskjed om at den eller de som står bak brevet «vet hvor familien hans bor». Til NRK forteller han også at noen like etter skrev «død jøde» på vinduene hans. Drapstrusler og antisemittisk hets av er fullstendig uakseptabelt.

Når slike trusler rettes mot politikere, er de også en trussel mot demokratiet. Det er ikke noe nytt at politikere blir hetset. De siste årene har sosiale medier imidlertid gjort at hatet og hetsen øker i omfang. Nettroll og hetsere kan høste likerklikk og oppmerksomhet ved å gå stadig lenger over grensen.

Hetsen og truslene rammer politikere på både nasjonalt og lokalt nivå. Oslo-byråden Lan Marie Berg (MDG) blir jevnlig utsatt for drapstrusler fra nettroll. Kulturminister Trine Skei Grande (V) har levd med sjikane og trusler i mange år.

NRK beskriver i en reportasje hvordan flere norske ordførere lar være å ta gjenvalg på grunn av omfattende hets i sosiale medier. Det er alvorlig. De fleste lokalpolitikere er drevet av engasjement og entusiasme, og mange av dem kunne fått en bedre betalt og enklere jobb. Hvis de må tåle en flom av hat og trusler, kan prisen for å delta i styret av kommunen eller fylket, bli for høy.

LES LEDEREN: Flere skoleledere vet så lite om ytringsfrihet at de ville strøket til eksamen

Vi kan ikke forvente at politikere har elefanthud. Hvis de synes det politiske livet koster mer enn det smaker, er det ikke rart om de trekker seg. I så fall er det trist. Norge trenger engasjerte politikere som Vikan, Skei Grande og Berg. Hvis de presses ut av vervene sine, er det et tap for oss alle.

I saker som Vikans står politiet ofte uten en kjent gjerningsmann og får ikke straffeforfulgt truslene. Derfor bør vi alle ta oss tid til å reagere på trusler og sjikane når vi ser det. Selv om det neppe stanser de mest innbitte nettrollene, kan det vise utsatte politikere at vi står på deres side - mot hat og hets.