I sin kronikk i Adresseavisen 24. mai reflekterer Einar Kristengård rundt sin skuffelse om at valget av ski-VM arrangør i 2023 ikke falt på Trondheim. Vi deler skuffelsen fullt og helt!

Det er helt i orden å ytre sine tanker rundt søkerkomité, prosess og lokalt engasjement. Når det insinueres at en ny generasjon med frivillige ikke har stilt opp for Granåsen Aktivum og organisasjonskomité World Cup, er det imidlertid grunn til å sette spørsmålstegn ved viljen til egenrefleksjon og gjennomtenkt nyrekruttering.

Les Einar Kristengårds kronikk her: En elitistisk organisasjon tapte ski-VM 2023

Etter å ha vært en del av den trønderske idrettsfamilien i mange år, var undertegnede i april 2016 ydmyke over å bli tildelt rollen som «VM-verter». Vi får stadige spørsmål om hvorfor vi ønsker å bruke så mye tid på et slikt frivillig verv.

Svaret er enkelt: Det er gøy, inspirerende og lærerikt å samarbeide med så flinke folk. Med Guri Hetland som leder har vi fått ansvar, myndighet og stor frihet. Det har gitt oss eierskap til prosjektet, og derfor var den umiddelbare skuffelsen stor da avgjørelsen gikk i Trøndelags disfavør 17. mai.

Trondheim 2023 sin tilnærming til «den nye generasjonen frivillige» tror vi er noe av årsaken til at mer enn 50 unge jobbet med entusiasme døgnet rundt i forbindelse med Trondheim Skishow i april, godt hjulpet av mer erfarne arrangører fra flere idrettslag.

Les også Adresseavisens mening: Bedre VM-lykke ved neste korsvei

Det er med stolthet vi leser Kristengårds omtale av skishowets kreative krefter, omfattende markedsføring og massive støtte fra regionalt næringsliv.

Det «store markedsføringsopplegget» var eksempelvis ledet av to studenter som jobbet dedikert og hadde en bratt læringskurve innen et område de tidligere kun har sett fra utsiden.

Dette ungdommelige pågangsmotet var en fellesnevner for hele arrangørstaben. Kanskje var det den litt utradisjonelle og ambisiøse tilnærmingen til et idrettsarrangement som vakte interesse og velvillighet blant næringslivsaktørene?

Akkurat som Kristengård, vet vi at det vil være umulig å arrangere et ski-VM uten frivillige, men Trondheim 2023 og Granåsen Aktivum har åpenbart en ulik tilnærming til rekruttering og involvering av nye krefter.

Opptatt av debatt? Les også: Jeg gleder meg hver gang jeg kan ta sol, jeg. Kan jeg få gjøre det i fred uten alt maset om at det er farlig?

Kristengård har forsøkt å opprette et samarbeid mellom organisasjonskomité World Cup og Trondheim 2023, men blitt møtt med lunken respons. Vi er overrasket og lei oss over at han opplever det slik.

Helt konkret minnes vi et møte vinteren 2017. Der framkom det et oppriktig ønske fra en av VM-vertene om å lære mer om World Cup-arrangementet og bidra med noe mer enn «bare» å være frivillig under selve arrangementet. Ønsket ble klart avvist, med det argument at de allerede hadde en veletablert og erfaren organisasjonsstab.

Vi er sikre på at alle de frivillige under Trondheim Skishow har mye å bidra med når det skal utvikles moderne arrangement i Granåsen – både når det kommer til World Cup, Tour 2020 og et eventuelt VM i 2025. En ny generasjon frivillige må få erfaring, og for å motiveres må de få ansvar og spillerom.

Mer debatt: Han sier, når jeg går forbi på Solsiden: «Se. Gamle kjerringa!». Utsagnet hans treffer meg rett i magen

Trondheim 2023 har arrangert månedlige VM-snakk de siste årene, en åpen møteplass der alle er velkommen til å delta med ideer og innspill i en uformell setting. Kristengård har selv vært til stede, og vi synes det er synd at meningene og de konstruktive innspillene hans aldri kom fram her, men i stedet som en kronikk i ettertid av avgjørelsen.

Vi vet at Kristengårds mening står for egen regning, og at han avsluttet sitt engasjement hos organisasjonskomité World Cup i april 2018. Hvis det er slik at Granåsen Aktivum deler hans syn, håper vi at skikretsen – som eier av begge prosjektene – gir åpent uttrykk for det, tar ansvar og tilrettelegger for samspill og kompetanseoverføring som skaper synergier i framtidige arrangement i Granåsen.

På vegne av en ny generasjon frivillige slår vi fast:

Vi står klar til å bidra og har ambisjoner om å skape verdi for hele Trøndelag, langt utover hva en 14 dager lang skifest et VM i 2025 vil være.

Hør vår debatt-podkast: - Man må kunne tåle karikaturer av profeten

Hør våre kommentatorer snakke om mer Ap-krangel, nynorskkrangel, byggekrangel og shortskrangel

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter