«Hun kan høre hjertet dundre i det hun løper inn i skogen, hun kan kjenne følelsene danse i takt med snøfnuggene som faller omkring henne og hun kan kjenne tårene presse på i det hun setter seg på huk og ser sitt eget speilbildet i isen.»

Plastisk kirurgi og kosmetiske inngrep blir mer og mer vanlig. I dag er plastisk kirurgi en multimilliard-business, og flere og flere kvinner og menn legger seg under kniven. Tall fra USA viser at det ble gjort nesten 11,7 millioner kosmetiske inngrep bare i 2007. Dette fenomenet har blitt allemannseie, også her i Norge. Kosmetisk kirurgi eller plastisk kirurgi er medisinske inngrep for å reparere det man ser på som misdannelser, eller målet er å forme kroppen og forandre utseendet. I dagens samfunn gjennomfører 1 av 20 kosmetiske inngrep. 1 av 20 legger seg under kniven fordi de ikke fornøyd med den de er, 1 av 20 går fra og være et menneske til å bli et produkt, og 1 av 20 lar mennesker skjære i kroppen sin fordi de vil møte samfunnets krav.

LES OGSÅ: Fra den magiske runddagen skal jeg la alle hemninger fare

Menneskers selvfølelse og selvbilde må det jobbes med, men er det rett å operere med eller uten kniv?

LES OGSÅ: #oss alle

En av fire jenter mellom 15 og 16 år viser depressive symptomer. Det kommer fram i en årsrapport fra Ungdata fra forskningssenteret NOVA. Rapporten viser også at spesielt jenter legger et enormt press på seg selv. Jentene føler de må ha feilfrie kropper. De skal ikke bare være tynne, men også veltrente og muskuløse. Og ønskene blir forsterket av at de hele tida eksponeres for andres perfekte liv på sosiale medier og gjennom reklame.

I 2005 kom det en forskrift om kravene til markedsføring. Formålet med forskriften var at markedsføringen ikke skal virke støtende, krenkende eller spille på folks fordommer om hvordan en kropp skal være.

LES OGSÅ: Vi må øve oss på å være frekke

Ett år etter forskriften ble dette skrevet i Aftenposten: «Klinikker som tilbyr kosmetisk kirurgi går langt over streken og bryter stadig vekk reglene. Private klinikker tjener enormt på alt fra fettsuging, tunge øyelokk, fett rundt magen, ridebukselår til silikonpupper. Dette er fordi vedtaket ikke er klart nok, det er enda ikke noen som har satt ned foten og sagt at nok er nok. Dette er sitater fra ung.no:

«Tårene renner, jeg vil legge meg under kniven, jeg klarer ikke engang se på selv, det er ingen som ser at jeg lider. 18 år.» «Jeg føler meg tom, ikke bra nok, stygg, sosialt tilbakestående og rett og slett død. Ung jente.»«Jeg er ubrukelig, stygg, feit og redd. Hva kan jeg gjøre for å bli lykkelig? For å komme ut av denne forferdelige hverdagen? 16 år.»

I en bok om plastisk kirurgi som er skrevet av en psykolog, heter det «når man i slike tilfeller oppsøker en klinikk for plastisk kirurgi på jakt etter en slags følelsesmessig tilfredshet, er det en enkel løsning. »Kan man justere på utsiden for å få det bedre med seg selv på innsiden? Det er alltid en risiko ved en kirurgisk operasjon. Som for eksempel bruk av narkose, blødninger, dårlig sårlegging, infeksjoner, hovenhet, arr og følelsesendringer. Problemer med selvtillit kommer ofte fra barndommen og utvikler seg videre på ungdomsskolen og i videregående skole, derfor er det viktig at psykisk helse er et satsingsområde i tidlig norsk barneskole. Vi må minske presset og øke kunnskapen og  tilbudene knyttet til psykisk helse for unge.

LES OGSÅ: La oss bli mer skamfrie

En god selvfølelse kan ikke kjøpes for penger. «Hun studerer det rufsete håret, de rådville øynene og de røde kinnene. Du er stygg! Du har for dårlige karakterer! Du har ingen venner!». Stemmene treffer henne som harde vindkast mot ansiktet. Hun legger hånden over pannen «for stor!», den sklir videre mot leppene «altfor tynne», magen «du er feit!», lårene «du er tykk». Pulsen stiger, hun løper videre innover i skogen, «du er ingen», «du er feil» «du er ikke bra nok». Hun faller sammen, klarer bare ikke løpe mer.»

Jaget etter det perfekte er uendelig.