Løpet kjørt i Lofoten

Alt tyder på at oljefolkene i Ap får tvilerne og skeptikerne med seg på et kompromiss om Lofoten.

Saken oppdateres.

Arbeiderpartiet er splittet i tre synlige fraksjoner i striden om oljeboring i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er åpen strid og det er hemmelig tautrekking på bakrommene mellom oljefolket, skeptikerne og motstanderne. Striden står om Ap-landsmøtet skal si ja eller nei til en konsekvensutredning (KU).

I realiteten handler striden om en sak som for alle praktiske formål allerede er gjennomført. Men siden SV for to år siden måtte ha en Lofoten-seier for å overleve i den rødgrønne regjeringen, ble utredningen kalt kunnskapsinnhenting (KI). Forskjellen på en KI og en KU eksisterer ikke. Det tar bare maksimalt åtte måneder å gjøre informasjonen som er innhentet til en konsekvensutredning i vanlig forstand.

Rogaland leder naturligvis an i oljefraksjonen. Sør-Trøndelag og Akershus tilhører vernefraksjonen, med AUF som spydspiss. Møre og Romsdal er blant fylkeslagene som har sagt nei til konsekvensutredning, men som er i sterk tvil og som ikke snakker om varig vern. Det har også AUF sluttet med. Nå er det bare vern, ikke varig vern. I oljepolitikken er det ingen ting som heter varig vern. Det tilhører miljøpolitikken i det norske systemet.

Konsekvensutredning er oljepolitikkens sikkerhetsnett. Den skal gjennomføres og fører som regel til at områdene åpnes, fordi det er en lovfestet hensikt med utredningen. Men det finnes flere unntak i Skagerrak, utenfor Nordland og Troms som er blitt utredet uten at de er blitt åpnet. Likevel - unntakene er ikke regelen. Kampen mellom miljø og olje står derfor ved konsekvensutredningen.

Kompromisset landsmøtet jobber med har til hensikt å dempe inntrykket av splittelse. Ap er et bunnsolid oljeparti og pådriverne for utredning har lite å tape på at fremdriften dempes litt. Husfreden er viktigere enn å presse frem Lofoten nå. Oljefolkene er myke i kantene fordi de vet at de allerede har vunnet. De fremste miljøforkjemperne vil aldri bli med uansett. For Ap er det avgjørende å gjøre protesten minst mulig, og markere stø kurs i oljepolitikken.

Det mest omtalte kompromisset sier at et nytt Ap-landsmøte, altså i 2015, skal forholde seg til en eventuell åpning av Lofoten. Stemningen i går kveld tyder ikke på at det blir vedtatt. Olje er politikk, men det er forskjell på de store linjer og saksbehandling.

På forsiden nå