Hornmusikk og koseprat langs skinnene

NRK er i sommerhumør og holder åpent langs landets skinneganger. Alt er kjempehyggelig.

Det var liv og røre på stasjonen da Sommertoget stoppet i Hommelvik.  Foto: Mariann Dybdahl

Saken oppdateres.

Den andre etappen for det glade sommertoget gikk gjennom Trøndelag sist uke. Folk langs Nordlandsbanen og starten på Dovrebanen møtte hjertelig opp, slik andre vil å møte opp på hvert eneste stoppested resten av sommeren. Ingen vil vel gå glipp av en slik begivenhet, når hjemstedet, hvor lite det enn er, har sjansen til å få et par minutters berømmelse.

Hornmusikk og verdige ordførere med blinkende kjede, kor, barnehager og sanitetsforeninger står klar på perrongen når toget glir inn på de stasjonene som ennå ikke er nedlagt. Voksne og barn med flagg roper hurra som om det var kongen som dro forbi.

Malen er velkjent fra Sommeråpent til sjøs tidligere år. Slik fyller et NRK på sparebluss sendeskjemaene både i Reiseradioen, distriktssendingene og på langsom-tv med togturen minutt for minutt om formiddagen. Det er god plass til et resyme før klimaks nås og vi ser toget rulle inn på kveldens sendested kl. 21.30. Og sannelig blir det ikke plass til en reprise langt på natt.

NRK åpner sin spesialriggede togscenevogn . Lokale gjester blir intervjuet av to overbegeistrede programledere fra selveste rikskrinken i Oslo. At de noen ganger føler seg utenfor den trygge komfortsonen i Oslo, er nokså tydelig. Det blir veldig kosete og ufarlig. Mellom de store stoppestedene bruker NRK reportere fra egne distriktskontor til å lede oss frem i skinnegangen.

Det kan bli heseblesende for dem også, som når en av NRK Trøndelags dyktigste reportere knapt rakk annet enn å hilse på hundeeiere og flaggviftere på perrongene der toget gjorde en kort stopp. Det ligner litt på å gjøre folk til pausefyll mellom de «viktige» innslagene.

Det er flott at NRK trekker ut i Distrikts-Norge når agurktiden kommer med slunkne idekasser. Det er enda flottere at tv-titterne sørpå får se at det finnes høyerestående, meningsfullt liv også nord for Sinsenkrysset. Folk i alle deler av landet har godt av igjen å se hvilket vakkert land vi lever i. Ett godt resultat av den åtte ukers jubelreisen utenfor såkalt sentrale strøk, må være at det yrende folkelivet motsier mye av snakket om krise i distriktene.

Resten av året er det lite med innslag fra distriktet, som i NRK-sammenheng åpenbart er alt det som er utenfor hovedstaden. Nyhetsterskelen er lav når det forekommer et ras, en storm eller et snøfall på Østlandet. Men den er høy for nyheter om store kulturelle begivenheter eller viktige hendelser i politikk eller næringsliv utenfor det samme området. Joda, det hender at det kommer innslag fra NRKs distriktskontorer etter de «ordentlige» nyhetene, men det bør helst være koselige saker under vignetten Norge i dag. Så har vi den norske kosestunden fremfor noen, Norge rundt, som vel aldri har vist at det finnes kontroverser også i andre deler av landet enn de som ligger tett opp til Oslo.

Derfor skal vi her i «utkanten» bøye oss i støvet og juble begeistret når NRK ser oss fra et togvindu. Her får vi bekreftelsen: Vi finnes, i alle fall noen minutter i året.

NRK skal likevel ha takk for at de viser oss landet noen hektiske sommeruker. Oppslutningen om Sommertoget forteller at NRK fortsatt har en samlende og sterk posisjon i folket. Det gjør godt å se den sterke lokalpatriotismen og alle de mindre kjente, men gode artistene som finnes rundt omkring i landet. Her er det minst like mye vettugt folk som har interessante ting å fortelle, som dem vi ser i ulike pratestudio resten av året.

På turen mellom Rennebu og Oppdal møtte vi to hyggelige, strikkende damer som slappet av med pinnene når det ble for tamt langs skinnene. Det er koselig å se på Sommeråpent. Men jaggu er det godt å ha strikking hjemme foran tv’en også.

.

På forsiden nå