Unge fortjener en god seksuell debut

Bedre seksualundervisning og gratis prevensjon til ungdom under 16 år kan gjøre unges sexliv tryggere og hjelpe dem med å bli ansvarlige sexpartnere.

Ungdomspartiene går inn for gratis hormonell prevensjon til ungdom under 16 år og bedre seksualundervisning. Det kan bidra til at unge får en god start på seksuallivet sitt. 

Saken oppdateres.

Alle ungdomspartiene, med unntak av Fremskrittspartiets Ungdom, har signert et opprop hvor de går inn for at ungdomsskoleelever under 16 skal tilbys gratis hormonell prevensjon gjennom helsesøster. Samtidig vil de styrke seksualundervisningen. Det er et godt forslag.

Å utforske sin egen seksualitet er en viktig del av å finne ut hva livet har å by på. De fleste venter til de er mellom 17 og 18 år med å debutere seksuelt. Den seksuelle lavalderen på 16 år skal beskytte unge mot overgrep fra eldre. Det er nødvendig. Samtidig lar unge seg neppe stoppe av at de er under 16 hvis de ønsker å bli seksuelt aktive.

Ungdommer er utforskende, men de er også sårbare. Da er det avgjørende at de kan utvikle sin egen seksualitet innenfor trygge rammer, også når de er yngre enn 16 år. Både gutter og jenter bør ha lett tilgang på prevensjon. De bør også kunne snakke med helsesøstre om sex hvis de har ubesvarte spørsmål, hvis de opplever å bli presset til sex eller hvis de blir utsatt for seksuelle tilnærmelser fra eldre personer. Siden ungdomspartienes forslag gir ungdom under 16 år samme tilbud som dem over den seksuelle lavalderen, kan terskelen for å oppsøke helsesøster bli lavere. Det er viktig.

I dag kan gutter under 16 få gratis kondomer gjennom skolehelsetjenesten. Tore Holte Follestad fra Sex og Samfunn sier til NRK at det ikke er tilstrekkelig, fordi det gjør jenter avhengige av at gutten de har sex med er villig til å bruke kondom. Det har han rett i.

Da jeg var tenåring, var få i tvil om at sex med kondom var annenrangs. «Det er som å spise sjokolade med papiret på», lød det når noen skulle blære seg med seksuelle eventyr. Vi tok det til oss, for hvilken jomfruelig fjortenåring vil vel avsløre seg som en taper som tar til takke med noe annet enn the real deal?

Hvis den oppfatningen er utbredt fremdeles, kan ikke jenter stole på at en gutt de vil ha sex med, er villig til å bruke kondom. Gratis hormonell prevensjon gir i så fall jenter en kontroll de trenger for å være sikre på å unngå å bli gravide, dersom de velger å ha sex før de fyller 16.

Samtidig legger det en større del av ansvaret for sexlivet på jentene. Det er kanskje nødvendig, men ikke rettferdig. Jenter tar allerede brorparten av det ansvaret, og det er ingen tvil om at gutter må bevisstgjøres om at et aktivt sexliv innebærer forpliktelser.

Redd Barnas rapport «Den som er med på leken…» viser at en del gutter fraskriver seg ansvaret for egne seksuelle handlinger. En gutt som blir intervjuet, sier for eksempel: «Når du er for kåt, klarer du ikke å kontrollere det. Ikke alle har kontroll.» Tenker man sånn, er det best for alle at man holder seg i sølibat.

Tidligere i år skrev ungdomsskoleeleven Selma Mogstad Leerand om gutter som klår på jentene og fyrer av seksuelle bemerkninger. Det er en del av et stygt mønster.

I en studie av elever i videregående skole i Sør-Trøndelag fant psykologene Mons Bendixen og Leif Edward Ottesen Kennair at over 20 prosent av jentene har blitt klådd på brystene eller i skrittet mot sin vilje. Det viser tydelig at mange gutter verken forstår eller respekterer andres seksuelle og kroppslige grenser.

Også ungdom som debuterer tidlig, bør vite hvor grensene går og hva det vil si å respektere dem. Derfor er det positivt at ungdomspartiene går inn for å styrke seksualundervisningen i tillegg til å utvide tilgangen på prevensjon.

God seksualundervisning kan hjelpe både gutter og jenter til å forstå hva det innebærer å ta ansvar for å gi hverandre et godt og trygt sexliv. Det er kanskje ikke så sexy å snakke om ansvar på soverommet, men det er enda mindre sexy å være for kåt til å ha kontroll. Jo flere som forstår det, jo oftere kan tenåringer få en god start på sitt eget sexliv. Det fortjener de.

På forsiden nå