Fire utfordringer for Erna Solberg

Erna Solberg gikk til valg på å holde stø kurs videre. Nå har hun vunnet. Framover må regjeringen styre Norge i en verden som er mer ustabil og uoversiktlig enn på lenge.

Høyre gikk til valg på å holde stø kurs videre. Nå må de innfri løftet i en verden som er mer ustabil enn på lenge. 

Saken oppdateres.

«Verden er farligere enn den har vært på en generasjon», sa NATO-leder Jens Stoltenberg til avisen The Guardian fredag kveld. Tre dager senere vant Solberg-regjeringen valget på et løfte om stø kurs videre. Det løftet må Erna Solberg holde i en ustø verden. Samtidig må hun hanskes med en vrien situasjon i Stortinget. Den nye regjeringen er avhengig av småpartiene i sentrum for å få flertall, og må trå varsomt. Politiske feiltrinn kan gi ømme tær. Da kan det bli vanskelig å utvise politisk handlekraft i møte med de utfordringene Norge vil stå overfor de neste fire årene. Her er fire av de største.

Sikkerhets- og utenrikspolitikk

Invasjonen i Ukraina har ikke lagt noen demper på russernes ønske om ekspansjon. Nord-Koreas atomprogram ser ut til å ha gitt landet masseødeleggelsesvåpen. Trusselen fra terrorgrupper som IS kan øke, hvis de opplever flere militære tilbakeslag. Nye migrasjonsstrømmer kan destabilisere Europa. Samholdet i NATO kan svekkes av uenigheter mellom USA og Tyskland og Frankrike. Samtidig er Norges forsvarsevne og beredskap fremdeles svak.

LES KOMMENTAREN: I terrorens tid

Det reiser vanskelige spørsmål for Norge. Skal vi satse videre på NATO eller knytte oss enda tettere til alliansepartnere i Europa? Norge må finne seg til rette i en verden som er mer brennbar enn for fire år siden og stake ut en klar kurs for Forsvaret. Det kommer til å kreve nytenkning fra regjeringen og Stortinget.


Norsk økonomi og det grønne skiftet

Det grønne skiftet har gått så langsomt under Solberg-regjeringen at onde tunger vil kalle det et grønt museskritt. Konsekvensene av klimaendringene blir stadig tydeligere, senest da Harvey la Houston under vann og Irma jevnet flere øysamfunn med jorden.

Selv om det internasjonale energibyrået regner med at olje og gass vil være viktig framover, går utviklingen innen fornybar energi fort. Både Frankrike og Storbritannia har vedtatt å forby produksjon av forbrenningsbiler innen 2040. Kina, verdens største marked for biler, «undersøker» liknende tiltak. Da kan drivstoffmarkedet endre seg dramatisk. Finansanalytikere er enige om at norsk olje neppe vil være konkurransedyktig i et marked der prisen faller kraftig, selv om olje- og energiminister Terje Søviknes gjerne insisterer på det motsatte. Nedgangen på Vestlandet kan fort fortone seg som en mild bris hvis ingen tråkker på den grønne gasspedalen.

Distriktsopprøret

Distriktsopprøret doblet Senterpartiets oppslutning. Det er overraskende om distriktsvelgerne ikke har blitt oppildnet av partiets framgang. Det truer Solberg-regjeringens kommunereform. Senterpartiet har sagt at de vil legge press på KrF for å hindre tvangssammenslåinger. I gamle dager kunne Arbeiderpartiet ha sluttet seg til regjeringen for å sikre grunnlag for en omfattende reform, men hvis de vil holde seg inne med distrikts-Norges smilende ridder, Trygve Slagsvold Vedum, er det lite sannsynlig.

Framtidens velferd

Når eldrebølgen skyller inn over landet for alvor, vil utgiftene til helse- og velferdstjenester stige kraftig. Tiden for å skru igjen kranene kommer. Spørsmålet er hvem som er villig til å ta det første grepet.

Hittil har Høyre og Frp vært usedvanlig villige til å spe på med oljepenger framover å gjennomføre upopulære reformer, som kutt i sykelønnen. Venstre har gått inn for å endre sykelønnsordningen, mens KrF er imot. Innstrammingen av handlingsregelen kan virke modererende på oljepengebruken, men det er neppe nok.

LES KOMMENTAREN: Ap-kollaps gjør Erna Solberg historisk

Tradisjonelt har store velferdsreformer blitt støttet av både Høyre og Ap. Et Arbeiderparti som er på defensiven etter å ha tapt velgere til venstresiden og Senterpartiet, har få grunner til å stemme for kutt i velferden. Lysten til å provosere fagforeningene er antakelig også på et bunnivå. Sjansene er høye for at Solberg 2 sender regningen videre til neste regjering og neste generasjon.

For å holde stø kurs i en ustø verden trengs ambisiøs politikk. Hvis Solberg ikke leverer det, blir det lite igjen av Høyres slagord «nye ideer og nye løsninger». Da kan det være bedre å tråkke på noen tær.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå