Forbrukerrådet vil gå gjennom reguleringen av alternativbransjen. Det er et skritt i riktig retning, men tiden er inne for et forbud mot behandling uten dokumentert effekt.

Etter at kvakksalverloven ble avskaffet har healerkrystallene glødet. De fleste alternativbehandlere mener vel, men det er ingen grunn til å tro at behandlingen de tilbyr har noen virkning. Krystallhealing kan i beste fall lyse opp en dårlig dag. Homøopatisk medisin er så fortynnet at det større sjanse for å finne et molekyl fra Olav Tryggvasons høyre fingernegl i en halvliter Dahls, enn å finne spor av virkestoff i medisinen. Et mulig unntak er akupunktur. En studie fra 2015 tyder på at laserakupunktur kan lindre smerte, men det meste peker i motsatt retning.

Når alternativ medisin har dokumentert effekt, er det ofte fordi den gjør skade. For få år siden markedsførte altshop.no sølvvann som et vidundermiddel. Produktet, som fremdeles er i salg, hjelper ikke engang mot forkjølelse, men det kan gi alvorlige bivirkninger, blant annet blågrå hudfarge og nyreskader. Hvis du ikke har lyst til å se en utvasket versjon av Mystique fra X-Men-filmene i speilet om morgenen, er det best å styre unna.

Det er ikke så rart at alternativ behandling er populært. Noen føler at helsevesenet ikke ser dem, andre har plager det er vanskelig å behandle. At de leter etter andre måter å bli friske på, er menneskelig og forståelig. Likevel bør behandling uten dokumentert effekt forbys.

I begynnelsen av september ble det kjent at Forbrukerrådet vil gå gjennom reguleringen av alternativbransjen. Bakgrunnen er at flere behandlere skaper urealistiske forventninger, og at enkelte har lagt til seg en svært aggressiv selgerstil. Historier om at syke kjendiser og deres pårørende blir kontaktet av alternativbehandlere som tilbyr alskens mirakelkurer, er velkjente. For å sette en stopper for den typen smakløs og aggressiv markedsføring, er Forbrukerrådets gjennomgang et skritt i riktig retning.

LES KOMMENTAREN: Ubehagelig forskning må tas på alvor

Problemet er at de indirekte skadevirkningene er like alvorlige som de direkte. Flere studier tyder på at de som oppsøker alternativ behandling, venter lengre med å gå til legen. Konsekvensen er at de som faktisk er syke, kan bli enda sykere. I så fall kan alternativbransjen påføre samfunnet store helsekostnader. At de fleste handler i god tro, er ikke nok.

Et forbud mot behandling uten dokumentert effekt, er derfor en god idé. For ikke å kaste det medisinske barnet ut med det alternative badevannet, bør vi likevel åpne for at pasienter kan motta eksperimentell behandling, så lenge den utføres av medisinske fagmiljøer. Alternative behandlingsformer med medisinsk potensial, bør også undersøkes nærmere. Selv om det meste er gråstein, er det dumt å ikke se etter gull.

LES KOMMENTAREN: Er vi virkelig så syke som legene vil ha det til?

I koppen på bordet foran meg har kaffegruten lagt seg i et mønster. Hvis jeg ser lenge nok på det, trer en framtidsvisjon fram. I den ser jeg at Stortinget vil sette foten ned for alternativ medisin i løpet av de neste fire årene. Måtte det være mer hold i den spådommen enn i visjonene som ligger som en urteduftende røyksky over landets engleskoler.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter