Utenriksminister Børge Brende går av for å bli president for Verdens økonomiske forum. Etterfølgeren får en turbulent verden i fanget.

Det betaler seg å være utenriksminister. For tre år siden ble Espen Barth Eide direktør for Verdens økonomiske forum i Genéve. Nå gjentar historien seg. Fredag ble det klart at Børge Brende snart skal pakke kofferten for å bli forumets president. Sammen med Gruyère-ost, gjøkur og alpint, har norske utenrikspolitikere tydeligvis en høy stjerne i Sveits.

Les også: Brende blir president i World Economic Forum

I årene framover blir det viktigere enn før at utenriksministeren viser vilje til å delta i det offentlige ordskiftet. De fleste nordmenn merker at verden er på vei i en mer ustabil retning. Da får utenrikspolitikken et indremedisinsk element. Nordmenn som frykter terror, krig og nye flyktningbølger må beroliges og forberedes på urolighetene som kan oppstå. Det blir de best gjennom en tydelig debatt om Norges rolle i verden.

Selv om situasjonen er utfordrende, er det mange gode kandidater til å overta etter Brende. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide stiller sterkt, ikke minst fordi utenrikspolitikken og sikkerhetspolitikken er tettere sammenvevd enn på lenge. Samtidig må Langtidsplanen for Forsvaret må følges opp, og det er vanskelig å se for seg noen som er bedre skikket til å gjøre det enn Søreide. Frank Bakke-Jensen har gjort en god jobb som EU-minister, men har antakelig en for begrenset portefølje. Vidar Helgesen har tung internasjonal erfaring, men som ulvedebatten viste, sliter han med kommunikasjonen. Å falle tilbake på byråkrat-stilen under press, tar seg dårlig ut når man har ansvar for Norges rolle i verden.

Les også: NUPI-forsker: Søreide og Helgesen mulige navn

Det finnes intelligent utenrikspolitisk liv utenfor regjeringskontorene også. Kai Eide er tidligere Høyrepolitiker og har lang fartstid i diplomatiet, og var FNs spesialutsending til Afghanistan. At han har gått fra Høyre til Arbeiderpartiet, gjør ham antakelig uaktuell, men muligheten for en ministerpost kan nok utøve en viss tiltrekningskraft. Noen spekulerer i om professor Janne Haaland Matlary, som var Knut Vollebæks statsekretær, kan komme inn som en joker. Det virker usannsynlig, men som statssekretær kan hun tilføre UD realpolitisk tyngde.

Les også: Brende oppsummerer sine fire siste år

Den nye utenriksministeren får en formidabel oppgave. Men når det røyner på, er ikke trøsten langt unna. For når arbeidet er over, venter kontorstol og cocktails ved foten av Alpene.