Hvem skal hoppe etter Brende?

Utenriksminister Børge Brende går av for å bli president for Verdens økonomiske forum. Etterfølgeren får en turbulent verden i fanget.

Børge Brende går av som utenriksminister. Det er vanskelig å være misunnelig på etterfølgeren.  Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

Det betaler seg å være utenriksminister. For tre år siden ble Espen Barth Eide direktør for Verdens økonomiske forum i Genéve. Nå gjentar historien seg. Fredag ble det klart at Børge Brende snart skal pakke kofferten for å bli forumets president. Sammen med Gruyère-ost, gjøkur og alpint, har norske utenrikspolitikere tydeligvis en høy stjerne i Sveits.

Les også: Brende blir president i World Economic Forum

Nå må Erna Solberg finne en ny utenriksminister. Det er vanskelig å misunne den som får den turbulente verdenssituasjonen i fanget. Den internasjonale ordenen som har blitt bygget opp etter krigen, knaker i sammenføyningene. Terrorangrep i Europa skaper uro. Nord-Korea er på god vei til å skaffe et operativt atomarsenal. Putin snuser på muligheten for å utvide Russlands interessesfære ytterligere, etter invasjonen av Ukraina. EU-systemet er under sterkt press, både fra Brexit og høyrepopulistiske bevegelser i Polen, Ungarn og Italia. Klimaendringene kan destabilisere store regioner i sør. Å fremme menneskerettigheter, fred og internasjonalt samarbeid i en slik situasjon blir krevende.

Fakta om Børge Brende

* Utenriksminister i Erna Solbergs regjering siden 16. oktober 2013.

* Født 25. september 1965 i Odda. Vokste opp i Trondheim

* Har mellomfag i historie og grunnfag i sosialøkonomi og rettsvitenskap fra NTNU, 1997

* Leder av Unge Høyre 1988 – 1990, nestleder i Høyre 1994 – 1998, kommunalråd i Trondheim 1992 – 1997, stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag 1997-2008, miljøvernminister i Kjell Mange Bondeviks andre regjering, 2001 – 2004, nærings- og handelsminister 2004–05

* Fikk i 2007 permisjon fra Stortinget for å tiltre jobb i stiftelsen Verdens økonomiske forum (WEF).

* Direktør og en av nestlederne i WEF 2008-09, generalsekretær i Norges Røde Kors 2009–11 og administrerende direktør i WEF 2011–13

(Kilde: SNL, Wikipedia, NTB)


I årene framover blir det viktigere enn før at utenriksministeren viser vilje til å delta i det offentlige ordskiftet. De fleste nordmenn merker at verden er på vei i en mer ustabil retning. Da får utenrikspolitikken et indremedisinsk element. Nordmenn som frykter terror, krig og nye flyktningbølger må beroliges og forberedes på urolighetene som kan oppstå. Det blir de best gjennom en tydelig debatt om Norges rolle i verden.

Selv om situasjonen er utfordrende, er det mange gode kandidater til å overta etter Brende. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide stiller sterkt, ikke minst fordi utenrikspolitikken og sikkerhetspolitikken er tettere sammenvevd enn på lenge. Samtidig må Langtidsplanen for Forsvaret må følges opp, og det er vanskelig å se for seg noen som er bedre skikket til å gjøre det enn Søreide. Frank Bakke-Jensen har gjort en god jobb som EU-minister, men har antakelig en for begrenset portefølje. Vidar Helgesen har tung internasjonal erfaring, men som ulvedebatten viste, sliter han med kommunikasjonen. Å falle tilbake på byråkrat-stilen under press, tar seg dårlig ut når man har ansvar for Norges rolle i verden.

Les også: NUPI-forsker: Søreide og Helgesen mulige navn

Det finnes intelligent utenrikspolitisk liv utenfor regjeringskontorene også. Kai Eide er tidligere Høyrepolitiker og har lang fartstid i diplomatiet, og var FNs spesialutsending til Afghanistan. At han har gått fra Høyre til Arbeiderpartiet, gjør ham antakelig uaktuell, men muligheten for en ministerpost kan nok utøve en viss tiltrekningskraft. Noen spekulerer i om professor Janne Haaland Matlary, som var Knut Vollebæks statsekretær, kan komme inn som en joker. Det virker usannsynlig, men som statssekretær kan hun tilføre UD realpolitisk tyngde.

Les også: Brende oppsummerer sine fire siste år

Den nye utenriksministeren får en formidabel oppgave. Men når det røyner på, er ikke trøsten langt unna. For når arbeidet er over, venter kontorstol og cocktails ved foten av Alpene.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå