Dørene lukkes

Det dirrer i jorden når Trøndelags mest innflytelsesrike politiker faller. Trond Giskes vei helt til topps i Ap er knust av hans egen manglende dømmekraft.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har gitt nestleder Trond Giske en advarsel for sin væremåte overfor kvinner. Vi opplever et fall som knuser Giskes ambisjoner om å nå helt til topps i Ap, skriver vår kommentator. 

Saken oppdateres.

Vi er vitne til et politisk og menneskelig drama uten sidestykke. Det utspiller seg for åpen scene. Trond Giske er og har lenge vært Midt-Norges mest innflytelsesrike og mektige politiker. Han har lenge hatt skyhøye ambisjoner for eget parti, egen landsdel og for sin egen politiske karriere. Selv om partileder Jonas Gahr Støre ikke uttrykker mistillit til sin egen nestleder nå, vil advarslene han har fått og innrømmelsene og beklagelsene han selv har kommet med, skape et varig inntrykk av en politiker som har utvist sviktende dømmekraft. Overfor velgere og medlemmer i eget parti vil Giske slite med å oppnå tillit.

LES OGSÅ: Støre: - Giske har ikke mye å gå på

LES OGSÅ: Giske forberedt på historier fra flere kvinner

Det har vist seg før at skandaliserte politikere kan komme tilbake, også som statsråder. Men Giskes ambisjoner som partileder og statsminister ser ut til å være knust for all fremtid.

I skrivende stund er det uklart om Trond Giske vil eller kan fortsette som nestleder i partiet. Det er en vurdering som partiet og Giske selv må gjøre. Men det er umulig å se for seg at han skal kunne klatre helt til topps i Ap og bli mannen som kan gjenreise et skadeskutt parti med ambisjoner om å styre landet om fire eller åtte år. Uansett hvordan dette ender, er vi vitne til et politisk fall vi knapt nok har sett maken til i norsk politisk historie.

Det er mye som kan sies om måten Ap har håndtert Giske-saken og #metoo-saker på. Etter valgnederlaget i høst har det meste gått galt i Arbeiderpartiet. Vi har sett en partiledelse som nærmest har helt bensin til bålet og som fremstår maktesløse og handlingslammet. Når Giske-saken forsøkes fremstilt som en maktkamp innad i Ap, har disse kreftene i partiet samtidig bidratt til å så tvil om motivene til alle unge kvinner som nå har varslet om uønsket oppmerksomhet fra nestlederen.

Flere har varslet om «ubehageligheter av seksuell karakter» i omgang med Trond Giske. Selv har han lagt seg flat og innrømmer at han har opptrådt på en måte som har vært belastende. Hos mange vil det vekke sympati og tilgivelse. Det er både menneskelig og riktig å føle sympati med de som angrer sine handlinger. Men det er fortsatt usikkert om unge kvinner som er utsatt for ubehagelig oppmerksomhet, mener partiets reaksjoner mot Giske er nok.

LES OGSÅ: Anklager Oslo Ap for svertekampanje mot Giske

Jonas Gahr Støre har gitt han en alvorlig advarsel og sa fredag at Giske ikke har mye å gå på. Støre hevder at hensynet til varslerne er ivaretatt. Men samtidig etterlater prosessen rundt denne saken en følelse av at det overordnede målet har vært å berede grunnen for at Trond Giske kan fortsette i partiledelsen. Det er på ingen måte sikkert at det er en holdning som resten av partiet er tilfreds med.

Gjennom sine egne innrømmelser har Trond Giske også bekreftet en væremåte og et handlingsmønster det har vært hvisket om i lang tid. Historiene som til nå er blitt kjent, er kanskje ikke veldig alvorlige, hver for seg. Men det er når man ser på det store bildet over tid at hans uakseptable væremåte trer tydelig frem.

Ap er et parti i krise. I skyggene foregår det en kamp om makten i partiet. Det gjør det i mange politiske partier fra tid til annen. Men forsøket på å bortforklare saken mot Trond Giske som en maktkamp, er å snu alt på hodet. Maktkamp og klønete håndtering fra Ap endrer ikke på det faktum at det sitter mange unge kvinner igjen med opplevelser av å ha vært utsatt for uønsket oppmerksomhet fra en av partiets aller øverste tillitsvalgte.

Dette handler om avsløringene av en ukultur der voksne menn med makt bruker ungdomsorganisasjonen og partiet som en arena for å plukke opp damer. Det kan ikke kamufleres som noe annet.

LES OGSÅ: Trygg på at Giske overlever som nestleder gjennom jula

LES FLERE AV HARRY TILLERS KOMMENTARER HER

Hør våre kommentatorer oppsummere nyhetsåret 2017 i podkasten «OmAdressert»


På forsiden nå