Staten har lite å tape på å tilby russen gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse.

Bare halvparten av avgangselevene i Trondheim vaksinerte seg mot smittsom hjernehinnebetennelse i 2016. I år dropper fire av ti vaksinen. I Orkdal, der vaksinen er gratis, har over 90 prosent sagt ja til å få et stikk i armen.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) dør én av ti nordmenn som blir smittet av hjernehinnebetennelse. 5 personer i aldersgruppen 15–19 år døde av sykdommen i 2015.

LES SAKEN: Fire av ti trondheimsruss dropper vaksine

Russ er særlig utsatt. De drikker mye alkohol, kysser og deler røyk og flasker. Immunforsvaret blir svekket, og risikoen for å bli smittet øker. I tillegg kan det være vanskelig å kjenne forskjell på symptomer på hjernehinnebetennelse og en heftig bakrus. Eli Sagvik, som er smittevernoverlege i Trondheim, sier til Adresseavisen at russen bør få tilbud om gratis vaksine.

Problemet er at verken stat eller fylke vil betale for vaksinene. I fjor fikk Ungdommens fylkestingsutvalg gjennomslag for at fellesnemnda i Trøndelag skulle jobbe for å få på plass statlig finansiering av vaksinen. Staten er ikke interessert. I Orkdal var det sanitetskvinnene som tok regninga.

Helsedepartementet argumenterer med at det er så få tilfeller av hjernehinnebetennelse at det ikke er grunnlag for at staten skal finansiere gratis vaksiner. Det er underlig, all den tid vaksinetilbudet er en av grunnene til at det er færre som blir smittet enn før. At høyere vaksinasjonsgrad vil redusere smittefaren ytterligere, er åpenbart.

Staten må si nei til noen medisiner, ellers kan helseutgiftene vokse grenseløst. Når det kommer til vaksiner, er det imidlertid uklart om staten har noe å tape på å ta regninga.

Det er nemlig staten som tar den økonomiske risikoen når færre velger å vaksinere seg. Sykehusopphold er dyrt. Antakelig er det nok å sørge for at tre-fire russ ikke blir smittet for at det skal lønne seg å gjøre vaksinen gratis.

Her er det bare å finne fram kalkulatoren, holde tunga rett i munnen og i rett munn. For å gjøre det enkelt, går vi ut fra at det koster 40 000 kroner per dag å behandle en pasient med hjernehinnebetennelse. Ifølge Helsedepartementet er dette snittprisen på et sykehusopphold. Det er rundt 2200 avgangselever i Trondheim, så om en vaksine koster staten 400 kroner, vil det koste omtrent 880 000 å vaksinere hele bunten. Hvis pasient med hjernehinnebetennelse ligger på sykehuset i en uke, koster det 280 000 kroner. Da er det nok å hindre fire trondheimsruss fra å pådra seg hjernehinnebetennelse for at staten skal gå i null.

LES KOMMENTAREN: Ikke sexy å være for kåt til å ha kontroll

Man må ta denne typen regnestykker med en klype salt. Om de stemmer, avhenger av en rekke forhold. For eksempel: Hvor mange russ ville pådratt seg hjernehinnebetennelse, hvis ingen hadde blitt vaksinert? Hva koster det egentlig å behandle en pasient med hjernehinnebetennelse? Likevel illustrerer de et viktig poeng: Det er uklart om staten har noe å vinne på å ikke gi russen gratis vaksiner.

Vaksiner handler om mennesker, ikke bare millioner. Å beskytte ungdom mot hjernehinnebetennelse, kan redde liv. Hvis det ikke innebærer noen stor kostnad for staten å betale for sprøyter til russen, er det desto større grunn til å bla opp.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter