Logge av i ferien? Er du helt sprø?

Du blir visstnok mer effektiv etter ferien dersom du ikke leser e-post og svarer på jobbtelefoner mens du har ferie, sier ekspertene. Men tar du sjansen på å koble ut mens du kobler av?

Mange mener det er lurt å logge av fra jobbmailen i ferien, men vår kommentator er ikke så sikker på at det er det lureste du kan gjøre. 

Saken oppdateres.

Det høres jo fornuftig ut at man skal logge av og ta pause fra alt som heter jobb og mas fra sjefen når sommerferien endelig er her. Men for mange av oss er det vanskelig å ikke sjekke telefonen når det dirrer i mailboksen eller popper opp en SMS fra en kollega som fortsatt holder fortet nede på kontoret.

En spørreundersøkelse som YouGov har utført for reisearrangøren Ving viser at omtrent halvparten av oss sjekker jobbmail i ferien. Menn gjør det noe oftere enn kvinner, viser tallene. Både Aftenposten og VG har i det siste intervjuet psykologer som sier at det ikke er så lurt og at vi heller bør glemme alt om jobben når vi ferierer. På Politisk kvarter i NRK radio denne sommeren hører vi stadig samfunnstopper som får spørsmålet. De fleste innrømmer at de tar en titt i postkassa noen minutter om dagen. Årsaken til at vi ikke klarer å koble av skal være at vi er redd for å miste kontroll og oversikt.

LES OGSÅ: Over halvparten føler seg avhengige av mobilen

Det høres ut som en plausibel forklaring. Er det ikke ganske menneskelig å forsøke å holde seg litt oppdatert om det som skjer rundt deg selv om du har ferie? Mange av oss slutter ikke å høre på nyheter eller lese aviser selv om vi har ferie. Heller tvert om.

I mine ører høres det logisk ut at noen minutter hver dag i ferien kan settes av til å scanne mailboksen. Mellom alle unødige og uviktige e-poster kan det jo ligge et spørsmål fra en kollega som trenger din hjelp, eller ny informasjon fra sjefen som har tenkt ut noe lurt mens du har ferie. Selv om det er uker til du skal møte vannkjemmet og nydusjet på kontoret kan det være kjekt å ha et lite øye på hva de driver med der nede på jobben. Dersom du får ferien ødelagt av å lese en e-post eller to så er kanskje jobben et større problem for deg enn at du ikke klarer å koble ut? Hvor stressa går det egentlig an å bli av en jobbmail eller to?

Det må være mye verre å bruke de første dagene etter fire avkoblede ferieuker til å pløye gjennom jobbmailen for å svare på spørsmål, eller sette seg inn i nye rutiner som er innført mens du er borte. Noen mener åpenbart det er mindre stressende å komme tilbake til en elektronisk postkasse som tyter av meldinger, fremfor å ta unna noen e-poster mens du venter på at kaffen koker en regntung morgen i ferien. Jeg er ikke en av dem.

Likevel er det både sunt og nødvendig å ta ferie. Alle, også de som tror de er uunværlige, har godt av å koble av noen uker på sommeren og heller komme tilbake i slutten av august med pågangsmot, ladede batterier og klare til innsats. Livsstilekspertene har et poeng når de sier at du blir en bedre arbeidstager av å ha ferie og komme inspirert, lykkelig og uthvilt tilbake på jobb. Spørsmålet er vel heller om du kobler av med å koble ut. Mye tyder på at ikke alle av oss er skrudd sammen på den måten.

LES OGSÅ: Stresser du over karrieren din i ferien? Les hva ekspertene sier

Vi er alle forskjellige, og min drømmeferie er sikkert ikke den samme som din drømmeferie. Noen mener lykken i livet er å late seg på en badestrand fire uker i strekk, mens andre vil spasere i fjellet med fiskestanga eller sykle seg en runde rundt Byneset på en dag med oppholdsvær og lite vind. De som slapper best av når de har oversikt over hva som ligger i mailboksen, gjør trolig lurt i å sørge for det. Folk må få gjøre som de vil. Det gjelder også om du velger å lete frem datamaskina, nettbrettet eller mobilen for å lese noen mailer fra jobben, selv om du er inne i din andre ferieuke.

LES OGSÅ: Halvparten av oss sjekker jobbmail i ferien

Trenger du imidlertid teknofri noen uker på sommeren, så er det ingen ting feil med det. Blir du stressa av å ikke vite hva som skjer på jobb eller i landet for øvrig, så bør noen minutter på telefonen mellom kaffekosen og sykkelturen være god helsebot for slike som deg.

Selv blir jeg adskillig mer stressa av alle oppdateringer på Facebook eller Instagram- og Snapchat-bildene som durer inn på mobiltelefonen fra land og strand. Det bugner over av smilende og vellykkede naboer og venner som sender bilder og skryt fra Italia, Spania, fjellet og stranda for å vise kreti og pleti hvor bra de tilsynelatende har det på reisen.

Kanskje vi heller skulle tatt ferie fra sosiale medier, fremfor å nekte oss selv en titt inn i jobbmailen nå og da?

LES FLERE AV HARRY TILLERS KOMMENTARER HER

På forsiden nå