Digitaliseringen av samfunnet har et stykke igjen å gå.

I hvert fall var det dét jeg tenkte der jeg satt ved et av pressebordene i Realfagbygget ved NTNU. Rektor Gunnar Bovim holdt en åpningstale, mens statsminister Erna Solberg, næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og Iselin Nybø, minister for forskning og høyere utdanning, satt på første rad. Like ved Bovim sto en mann med blikket festet på en skjerm. Oppgaven hans? Å starte NTNUs presentasjonsfilm i det rette øyeblikk.

En rekke næringslivsledere, blant annet Telenors Sigve Brekke og Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg, var på plass for å diskutere Norges strategi for digitalisering. Bakgrunnen er blant annet en rapport fra Digital21-utvalget, som gir ikke mindre enn 64 anbefalinger til regjeringen. De handler om alt fra selvstyrte maskiner til sikkerhet. Perspektivet skal være helhetlig: Hvordan kan staten bidra? Hvilke muligheter har næringslivet? «Hæsjtægg helhet», kaller de det visst i regjeringen, ifølge næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Det er visst en intern spøk, men det hjelper ikke: Jeg har høye skuldre i flere minutter etterpå.

Men så var det mannen ved skjermen, da. «Alexa, snurr film!», kunne Bovim ha sagt, hvis han hadde hatt en Amazon Echo, en talestyrt digital assistent. I stedet står det en mann der.

For litt sånn er det med digitaliseringen av Norge også. Ja, norske miljøer er verdensledende når det kommer til å bygge selvkjørende skip. Nordic Semiconductor i Trondheim leverer mikrochiper til dingser som kobles til nettet, i konkurranse med giganter som Qualcomm.

LES KOMMENTAREN: Finansiell teknologi kommer snart til en telefon nær deg

Det er imponerende, men bare en del av digitaliseringen. Morten Dalsmo, konserndirektør i Sintef Digital, har ledet Digital21-utvalget. Blant anbefalingene de har gitt regjeringen, er å legge til rette for at norske bedrifter kan utvikle nye løsninger innen kunstig intelligens, stordata, tingenes internett. I hvilken grad Norge kan hevde seg, er vanskelig å si. Visst har vi mye data, ikke minst helsedata. Befolkningens tillit til sykehusene, etatene og direktoratene som behandler datamaterialet er høy.

Men konkurransen er skarp. I dag er det USA som har kommet lengst innen kunstig intelligens og stordata, men Kina puster dem i nakken. De har nemlig både enorme datamengder og knapt personvernregler å snakke om. Strategien «Made in China 2025» skal legge til rette for at kinesiske selskaper skal ta innersvingen på verden generelt, og USA spesielt, innen bruk av stordata og kunstig intelligens.

«Staten kan ikke være cutting edge», sa Røe Isaksen, men den kan ta ny teknologi i bruk tidlig. Det er fristende å si at det gjelder for resten av Norge også. Vi er langt fra verdensledende i å utvikle digitale løsninger. Men det er neppe nødvendig. Markedet for digitale løsninger vokser raskt, og selv det å ta en bit av utviklingen kan bety store gevinster for norsk næringsliv.

LES LEDEREN: Dårlig idé å la Kina bygge mobilnett i Norge

Dessuten ligger forholdene godt til rette. Norge er et av verdens aller mest gjennomdigitaliserte land. Smarttelefonen sjekker vi visstnok 150 ganger om dagen. Skattemeldingen, legejournalen, betalingstjenester – alt er tilgjengelig på nett eller gjennom telefonen. Brukervennligheten er i verdensklasse. Selv Nav har nettsider som er enkle å bruke. Hvem skulle trodd at de fungerte bedre enn sidene til SAS, flyselskapet som hadde «the easy way to travel» som slagord.

Tore Tennøe, leder for Teknologirådet, foreslo at norske utviklere kan lage «etiske» algoritmer, der personvern og etikk spiller en sentral rolle fra en idé blir unnfanget til produktet styrer en app på smarttelefonen. I en tid der særlig sosiale medier får kritikk for slepphendt personvern, er det ikke umulig at Norge kan finne en lukrativ nisje her. Spørsmålet er hvem som skal lage de nye, etiske algoritmene. Ifølge Tennøe jobber 50 av de 100 beste utviklerne i verden for Google, ingen i Norge.

Skal noen av dem lokkes til Norge, er det nok tryggest å holde #helhet langt unna sosiale medier.

Les flere kommentarer av Morten Langfeldt Dahlback her

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter