Hvem eier sannheten?

Selvsagt vet vi akkurat hvordan vi er og hvordan andre opplever oss.

Myk mann: Sykepleier Kjell-Simen (Kevin Vågenes) er like myk som et fleeceteppe, men neppe like elektrisk tiltrekkende skal vi tro kona Britt Helen i NRKs humorserie «Parterapi». 

Saken oppdateres.

Ikke helt det, nei. Kanskje er vi ikke i nærheten en gang. Du kan se på deg selv som et raust og rettferdig menneske med et vinnende vesen. Så viser det seg at de rundt deg synes du er en selvrettferdig kverulant med vedvarende lav pH-verdi. Fortolkningen av deg selv kan med andre ord befinne seg langt fra sannheten. Bare spør en kollega, en kompis eller kjæreste. Trøsten er at det ikke finnes noe fasitsvar, ingen eier sannheten i menneskelige relasjoner.

Både en premiereklar teaterforestilling og en populær, norsk humorserie i NRK belyser på svært ulike måter temaet.

Sistnevnte har vært en snakkis siden serien kom på lufta i høst. I «Parterapi» parodierer komiker Kevin Vågenes flere par som sitter hos parterapeuten. Der gjør de sitt siste, krampaktige forsøk på å redde forholdet. Populariteten skyldes ikke bare de treffsikre parodiene, men også at vi kjenner oss igjen. Eller noen vi kjenner veldig godt (!). Her møter vi alt fra tusseladden som kveler kona med omsorg til den ortodokse feministen som tar absolutt alt ektemannen sier i verste, kvinnefiendtlige mening. Alle sitter på sine sannheter om hvem de selv og partneren er. Ikke minst, alle har noe å forsvare.

FIKK DU MED DEG DENNE? Føler seg utlevert i nye biografier 

I teateroppsetningen «Alt jeg ikke husker» på Trøndelag Teater handler det også om hvem som eier sannheten om et menneske. Stykket er basert på den prisbelønte, svenske forfatteren Jonas Hassen Khemiris roman med samme navn. Historien handler om Samuel som har mistet livet i en bilulykke. Eller var det selvdrap? Familie, venner og bekjente blir intervjuet av en forfatter som prøver å danne seg et bilde av hvem Samuel var. Alle har imidlertid ulike syn på Samuel, og vi vet ikke hvem vi kan stole på. Dessuten, minnene de har om ham forandrer seg.

Det er akkurat dét som er så snodig, følelsene fargelegger dine selektive, foranderlige minner om andre, om kjæresten, vennen eller slektningen. Ikke sjelden kommer du selv godt ut av disse erindringene.

Den utro: I NRKs humorserie «Parterapi» skaper et overivrig kjønnsorgan trøbbel for Kenneth (Kevin Vågenes) som er notorisk utro mot kjæresten May-Linn.  Foto: Tor Eigil Scheide/NRK

Oppsop av minner: «Alt jeg ikke husker» har premiere på Trøndelag Teater denne helga. Oppsetningen er basert på en roman av svenske Jonas Hassen Khemiri. Ida Cecilie Klem (fra venstre), Vetle Bergan og Kenneth Homstad i tre av rollene. 
        
            (Foto: Johannes Laukeland Fester Sunde)

Oppsop av minner: «Alt jeg ikke husker» har premiere på Trøndelag Teater denne helga. Oppsetningen er basert på en roman av svenske Jonas Hassen Khemiri. Ida Cecilie Klem (fra venstre), Vetle Bergan og Kenneth Homstad i tre av rollene.  Foto: Johannes Laukeland Fester Sunde

På forsiden nå