Surt eple, slapp drage

Du, jeg, trønderske bedrifter, A/S Norge og Oljefondet har én ting til felles. Vi begynner å merke børsfallet på kroppen.

NEI TAKK: En kvinne løper forbi en Apple-butikk i Beijing. Stadig flere kinesere følger hennes eksempel.  Foto: Ng Han Guan, AP

Like før jul intervjuet jeg den danske forfatteren Kaspar Colling Nielsen på Litteraturhuset. Han har skrevet den dystopiske romanen «Den danske borgerkrigen 2018-24», som skildrer en tenkt konflikt i Danmark, utløst av en omfattende finanskrise. Da jeg spurte Colling Nielsen om hvorfor han skriver om dystre framtidsscenarier, var et av svarene at det er så mange krefter utenfor vår kontroll som skalter og valter med livene våre. Colling Nielsen, som jobbet i finanssektoren før han ble forfatter, mente at finansmarkedet er én av de kreftene.