Solid sjøltillit

Å få leve er en gave, men som en kollega sa da jeg ble førti: Det begynner å dra seg til nå, Hovde.

Også grillkonge: Putin griller i grilldress.   Foto: NTB scanpix/AP

Saken oppdateres.

Altså, det begynner å gå nedover. «Særlig, jeg er da fortsatt på opptur», tenkte jeg den gang. Stinn av sjøltillit.

Nå, noen år senere, vet jeg bedre. Det begynner faktisk å dra seg til. Og det dras nedover. Intellektet holder koken, heldigvis, men kroppslig er det som om en magnet i bakken drar enkelte kroppsdeler ned mot jordens indre. Og du blir usynlig. Menn løfter ikke lenger blikket. De er mer interessert i kvinner hvor det enda ikke har dratt seg til.

Når det drar seg til, er det viktig å dyrke sjøltilliten. Et forbilde i så måte er Russlands president Vladimir Putin. Putin er den lengst sittende presidenten i Russland eller Sovjetunionen siden Josef Stalin. Og 67-åringen synes han er såpass fremragende i rollen som statsoverhode at han gjerne fortsetter som president fram til 2036. Et flertall russere har i hvert fall stemt for en grunnlovsreform som åpner for at han kan sitte som president i 16 år til. Anlegg for selvkritikk ser han altså ikke ut til å ha.

Putin synes han er best, han, selv om det drar seg til.

På forsiden nå