Ikke lett å se forskjell på kunst og søppel

De som ryddet lageret, forsto ikke at talerstolen var et kunstverk. Nei, hvordan kunne de vite det?

Her er kunstnerne Brit Dyrnes og Fabiola Charr avbildet mens de står på kunstverket «Folkets talerstol».  Foto: STEINAR FUGELSØY

Saken oppdateres.

Adresseavisen har fortalt en tragikomisk historie de siste dagene. Kunstverket «Folkets talerstol», som Trondheim kommune betalte 160 000 kroner for i 2003, er kastet i søpla.

De skyldige er tilsynelatende mannskapene som ryddet et kommunalt lager på Valøya, der det røde kunstverket i metall har rustet vekk i en haug av skrot i 17 år. Men de som egentlig er skyldige, er de som plasserte kunstverket der, på et lager som likner en søppelplass.

At noen i sin tid mislikte «Folkets talerstol», er så sin sak. Smaken er forskjellig, og det er lett å raljere med kunst vi ikke liker: Hah, det der kunne jeg gjort bedre sjøl!

Men hvis kommunen hadde gjort som planlagt og plassert verket på et offentlig sted, kunne det fungert godt. Kunstnerne, Fabiola Charry og Brit Dyrnes (bildet), laget talerstolen som en hyllest til ytringsfriheten.

De ville det skulle stå på et offentlig sted og fungere som en Speakers’ Corner. I dag, når ytringsfriheten stadig blir diskutert og noen påstår at de blir kneblet, er den ideen enda bedre enn for 17 år siden.

Adresseavisen har i flere tidligere saker fortalt historien om «Folkets talerstol». Verket ble laget til LOs hundreårsjubileum, men det ble vanskelig å plassere det ute i offentligheten fordi barn kunne skade seg hvis de klatret på det. Det problemet ordnet kunstnerne opp i, uten at det skjedde noe mer. Vi har altså lagt bak oss en trist historie om mangel på forståelse og respekt for kunst, men det som har skjedd, får oss jo også til å trekke på smilebåndet.

Selv har jeg i det siste flirt godt når folk har snakket om «læringspunkt» etter at de har tabbet seg ut. Men i denne historien finnes det faktisk flere slike punkt: Ta vare på det du kjøper, selv om ikke alle synes det er fint. Og når du ser kunst du ikke forstår, se en gang til – og godta at andre kan mene noe annet. Hører dere, dere som flyttet «Folkets talerstol» til et lager fullt av søppel?

Les flere kortkommentarer her

Les flere kommentarer av Trygve Lundemo her

På forsiden nå