Politisk vareopptelling ved Grandes finale

Hvert fjerde Venstre-medlem har forsvunnet med Trine Skei Grande ved roret. Likevel har hun oppnådd betydelig politisk suksess.

Saken oppdateres.

I dag går hun på podiet for aller siste gang som Venstre-leder. Hun har sittet i partiledelsen i nærmere 20 år, og som leder siden 2010. Hun har vært omdiskutert, og trakk seg brått som både leder- og stortingskandidat 11. mars i år, etter knallhard maktkamp internt i partiet.

Det var også strid i partiet da Grande-epoken ble innledet. Hennes forgjenger, Lars Sponheim, trakk seg på direkten etter det nedslående valget i 2009. Venstre ramlet på nytt under sperregrensen, og satt tilbake med fattige to stortingsrepresentanter i den neste fireårsperioden.

Grande klarte å skape ny optimisme i det vesle partiet. Nye medlemmer strømmet til. I 2010, da hun ble klappet inn som leder, hadde 8632 betalt medlemskontingent. Og i neste stortingsvalg, i 2013, kunne Venstre sprette champagneflaska med en oppslutning på 5,2 prosent. Det høres kanskje ikke så mye ut, men utgjør faktisk Venstres nest beste valg siden partisplittelsen på Røros i 1972.

I denne perioden inngikk Venstre en samarbeidsavtale med Høyre/Frp-regjeringen. Avtalen satte klare rammer for regjeringens politikk, og både Venstre og KrF fikk sine tydelige fotavtrykk i de årlige statsbudsjettene.

I forrige valg gikk Venstre noe tilbake, men brøt likevel en viktig barriere. For første gang siden partisplittelsen kom partiet over sperregrensen i to stortingsvalg på rad. Forbannelsen var brutt.

Venstre endret strategi. Heller enn å være et støttehjul, ønsket Grande en plass i regjeringen sammen med Høyre og Frp. Etter intense regjeringsforhandlinger på Jeløya trådte Venstre inn i regjering på nyåret i 2018. Nå var Grande på høyden av sin politiske karriere. Ikke bare hadde hun blitt kulturminister, sammen med Erna Solberg og Siv Jensen utgjorde hun landets mektigste trio.

Likevel var mange i Venstre opprørt over at partiet plutselig satt i regjering sammen med Frp. I valgkampen hadde Grande langt på vei avvist at dette kunne bli en realitet. Hun ble beskyldt for løftebrudd. På sett og vis ble dette opptakten til Grandes fall.

Siden 2010 har over 25 prosent av medlemmene blitt borte. Utover i landet forvitrer partiorganisasjonen. Nationen skrev i fjor at over 100 lokallag hadde mistet minst halvparten av medlemmene siden 2015. I Grandes gamle hjemkommune, Overhalla, var det bare tre medlemmer igjen.

Siden 2018 har partiet vært preget av misnøye med partiets distriktspolitikk og med samarbeidet med Frp. Meningsmålingene har vært elendige. Personkonflikter er spilt åpent ut i media. Lekkasjer og renkespill ble dagens orden i Venstre, og førte til slutt til at Grande trakk seg kort tid etter at hun ble innstilt til gjenvalg av valgkomiteen.

Grandes ettermæle vil nok preges av denne utgangen, men hun vil også bli husket som en sterk leder som styrket partiets politiske innflytelse og gjennomslagskraft. Og som en tydelig, uredd og prinsippfast politiker. Der statsminister Erna Solberg sviktet i debatten om teaterstykket «Ways of seeing», sto Grande opp for den kunstneriske friheten.

Slikt legges merke til blant venstrefolk. Så til tross for bråk og strid internt i partiet, vil Grande i dag ta avskjed med rak rygg og til stående applaus på Venstres landsmøte.

På forsiden nå