Rot i EU forstyrrer nattesøvnen

Vi B-mennesker gleder oss til lørdag. Men rot i EU gjør at gleden blir kortvarig.

Mange gleder seg til en timne ekstra søvn kommende helg. Her er det stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth (H) som tar en blund.  Foto: Mariann Dybdahl

Saken oppdateres.

Lørdag blir det fest. Den blir riktignok fredelig, lavmælt og med god avstand mellom festdeltakerne. Men vi kan holde på lenge, for når vi legger oss, skrur vi klokka en time tilbake. Hvis vi fester til klokka tre, er den plutselig bare to. Da kan vi fortsette til fire. Det vil si tre.

Vi B-mennesker setter pris på alle netter som blir en time lengre. Dessuten er det sunt å sove mye. Jeg er derfor uenig med næringsminister Iselin Nybø (V), som forleden dag beklaget «på det sterkeste» at det vonde året 2020 blir enda en time lengre. Hun forsøkte å være morsom, men forholdt seg ikke til fakta. Året blir ikke lengre. Vi får igjen den timen vi mistet i mars.

Jeg er også uenig med Arnulf Øverland, som skrev at «døgnet har mange timer». Han følte det kanskje slik da han skrev diktet på slutten av 20-tallet. Den gangen slapp jo folk å bruke tid på å være online hele døgnet.

I vår tid, særlig for B-mennesker som hver dag må tilpasse seg en umenneskelig døgnrytme, hadde det vært helt ok om døgnet var på 25 timer.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Jeg er A-menneske og har høy status

Det er mange teorier om A- og B-mennesker, og forskningen spriker. Selv velger jeg å lytte til den britiske søvneksperten Paul Kelley, som mener arbeidsdagen tidligst bør starte klokka ti – helst elleve. Han sier at mange lider av søvnmangel og at folk som begynner å jobbe tidlig om morgenen, blir stressa.

Vi må uansett forholde oss til de klokkeslettene som gjelder. Ellers kommer vi fullstendig i utakt med andre. Det er jo fordi det er lurt å være i takt med andre land at Norge ikke slipper unna den tøvete ordningen med å stille klokka to ganger i året. EU har vurdert å avvikle ordningen, men forslaget stoppet et sted i systemet før det ble vedtatt, og nå er det helt uklart om EU vil jobbe videre med saken. Vi vet ikke om de vil ta til vettet og slutte å rote med nattesøvnen vår.

LES OGFSÅ: Gener kan påvirke om du er A- eller B-menneske

Noen vil kanskje bruke sommer- og vintertid som et argument mot både EU og EØS-avtalen. Men Norge er et land i verden, og vi kan allerede nå stålsette oss foran den helga i mars da natta blir en time kortere. Jeg forstår godt hva Bjørnstjerne Bjørnson mente da han skrev «hver gledesstund du fikk på jord, betales må med sorg.» Han tenkte på den ekstra timen med søvn i oktober og timen vi mister i mars.

Les flere kortkommentarer her


På forsiden nå