Til nød kan smitte

Nød lærer nakent fotballforbund å vinne.

Wien, Østeriket 20201118. Norge med Ghayas Zahid i midten scorer under kampen i Nations League mellom Østerrike og Norge. Kaptein Mats Møller Dæhli og Fredrik Ulvestad tv. Foto: EXPA/ Florian Schrötter / NTB  Foto: EXPA/ Florian Schrötter

Saken oppdateres.


Etter onsdagens fantastiske innsats fra en gjeng sammenraskede fotballspillere relativt få hadde hørt om, er det fristende å lansere en vri på det gamle ordtaket: Nød lærer nakent fotballforbund å vinne. I alle fall moralsk, selv om det ble uavgjort.

Det på forhånd latterlige ordet «nødlandslaget», kommer til å bli et hedersbegrep i norsk idrettshistorie, på linje med «bronselaget» og «sølvfireren». Vi har fått helter å mimre om når vi som så kampen blir gamle og grå. Jeg kan ikke huske sist jeg var mer imponert og stolt av et norsk fotballandslag enn i bortekamp mot østerrikske stjerner, mens de norske stjernene var i karantene.

Egentlig er det helt forskrudd å bruke ordet nød om en fotballkamp i UEFA-jippoen Nations League under en pandemi. Det blir flaut mot den mer vanlige bruken av ordet i krisesituasjoner. Nødsarbeid ble nødløsningen for mange nordmenn i den harde mellomkrigstida. I stedet for full lønn eller ledighetstrygd ble de satt til såkalt nødsarbeid til redusert betaling, ved for eksempel å bygge veier, for å holde hjulene i gang.

Det er nok fare for inspirasjon til nødløsninger på mange områder etter onsdagens bragd. Det snakkes alt om nødlandslag på ski. Jeg håper vi slipper nødhoppere. Ingen blir vel overrasket om vi snart får en nødminister. Bare ikke hobbypoeter og låtskrivere nå får vann på mølla. For er det noe vi ikke trenger mer av, er det nødrim.

Les flere kommentarer av Terje Eidsvåg

På forsiden nå