Ølet blir billigere, men ingen grunn til fest

200 000 er arbeidsledige i Norge. Regjeringa er mer opptatt av billig øl, snus og sjokolade.

Ingen jubel, men mye gravalvor da partilederne la fram statsbudsjettet de endelig er blitt enige om. F. v. Guri Melby (V), Siv Jensen (Frp), Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Erna Solberg (H).   Foto: Stian Lysberg Solum, NTB

Saken oppdateres.

Regjeringspartiene vil reagere sterkt på en slik innledning. De vil peke på at det er Fremskrittspartiet som vil senke avgiftene på varer vi handler i Sverige. De vil også si at regjeringa har gjort mye for å hjelpe næringslivet og berge arbeidsplasser i kriseåret 2020 – og at innsatsen fortsetter neste år.

De mange krisepakkene er riktignok omdiskuterte, og foreløpig vet vi ikke sikkert hvor godt de har truffet. Men regjeringa har gjort mye og vil gjøre mer for næringslivet i 2021. Det skulle bare mangle, for Norge er inne i den største krisen siden andre verdenskrig.

Derfor hadde det vært naturlig om arbeidsledighet, permisjoner, dagpenger og hjelp til næringslivet hadde vært det sentrale også i den siste debatten om neste års statsbudsjett. Men nei. Da regjeringa endelig ble enig med Fremskrittspartiet om statens pengebruk nest år, var det ølprisen som skapte størst oppmerksomhet. Og prisen på snus, sukker og sjokolade.

LES OGSÅ: Halverer bompengene på Fosen

Frp mener lavere avgifter på varer som lokker folk til Sverige, vil skape tusenvis av arbeidsplasser i grensehandelen når grensene blir åpnet igjen. Vi får se – for hvor mye monner egentlig avgiftslettelsene for hver enkelt av oss?

En sekspakning med halvliters ølbokser blir for eksempel knapt ni kroner billigere. Hvis du drikker en slik sekspakning i uka, vil du spare 460 kroner i løpet av 2021. I tillegg må du drikke mye brus, spise mye sjokolade og bruke mye snus før det begynner å merkes på husholdningsbudsjettet.

Avgiftskutt eller ikke: En og annen tur til Storlien for å kjøpe Kexchoklad blir nok fristende når alt blir normalt igjen. Og som røykerne vet, selv om de stadig blir færre: Det er sigarettene du virkelig kan spare penger på over grensa.

Så får vi se hvor mange flere arbeidsplasser det blir på samvirkelaget i Meråker. Jeg er slett ikke sikker på at billigere øl gir bygda grunn til full fest.

Direktør Torbjørn Skei i Coop Midt-Norge mener ifølge avisa Bladet at grensehandelen på dagligvarer, øl, brus og tobakk stjeler minst 300 trønderske arbeidsplasser. Men avgiftsnivået i Norge og Sverige er såpass ulikt at du endrer ikke situasjonen for grensehandelen over natta. Svenskene har dessuten mye lavere gjennomsnittlig lønnsnivå enn oss, og det ville vært helt urimelig om vi skulle fått like billig øl og snus som dem.

LES OGSÅ: Dette betyr statsbudsjettet for lommeboka di

Dessuten mener vel regjeringa egentlig at alt det som nå blir litt billigere, er varer som vi helst skal holde oss unna. Særlig alkohol og nikotin.

KrF har ekstra grunn til å være misfornøyd. Avgiftslettelsen ble riktignok mindre enn Frp ønsket seg, men KrF har vel aldri tidligere vært i ei regjering som har satt ned prisene på øl og vin.

Samtidig er Frp så lite fornøyd at det bare var så vidt de sa ja til budsjettet de hadde forhandlet fram. Nestleder Sylvi Listhaug sa tidligere at å gå ut av regjeringen, var som å slippe ut av fengsel. Men de føler nok ikke full frihet nå heller.

Sjelden er vel en budsjettenighet blir feiret med så stort gravalvor. Programleder Bjørn Myklebust i «Politisk kvarter» på NRK sa onsdag morgen at ingen av partilederne smilte da de la fram tallene. Kanskje fordi ingen liker smaken av kamel, tilføyde ham.

Den største kamelen Frp svelget, var at Norge skal ta imot 3000 kvoteflyktninger. Før forhandlingene ville de ikke høre snakk om en eneste kvoteflyktning. Men KrF sto på sitt og fikk en seier som mange likevel mener er problematisk. Det står nemlig i budsjettet at regjeringa skal prioritere kristne kvoteflyktninger. Men hva betyr egentlig det?

LES OGSÅ: Trønderske grensebutikker måtte ansette flere

- For første gang skal forfulgte kristne prioriteres, sa Siv Jensen da «budsjettenigheten» var et faktum. Men å prioritere kristne foran andre forfulgte, kan være et brudd med internasjonale forpliktelser, og Erna Solberg uttaler seg annerledes. Hun mener også andre grupper som blir forfulgt på grunn av religion, skal prioriteres.

Olav Fykse Tveit, preses i bisperådet og biskop i Nidaros, sier dessuten til VG at det er i konflikt med kristent menneskesyn å prioritere kristne foran andre. Der fikk både KrF og Frp en liten kilevink.

Begge partiene står nå bak et budsjett som ingen av dem har grunn til å være fornøyde med. Og misnøyen har helt forskjellige årsaker, som om de to partiene befinner seg i hver sin verden. Merkelig nok satt de i samme regjering for mindre enn et år siden.

Les flere kommentarer av Trygve Lundemo her

På forsiden nå