Krigen mot Mor Norge

Så gjør vi så når vi finner noe å rase mot.

FILE PHOTO: Norwegian Prime Minister Erna Solberg visits troops of the NATO enhanced Forward Presence Battle Group in Pabrade, Lithuania September 8, 2020. REUTERS/Ints Kalnins/File Photo  Foto: INTS KALNINS

Saken oppdateres.

Vi ler eller rister på hodet av amerikanere som tror på konspirasjonsteorier kokt sammen og spredd på sosiale medier. Heldigvis er det ikke sånn i Norge. Her bruker vi heller verdifull tid på å rase mot vanvittige forslag om at ord som «mor» og «nordmann» skal eller bør fjernes fra lover og språk.

Vi i profesjonelle, redaktørstyrte medier kjemper mot falske nyheter og advarer mot spredning av det i sosiale medier. Derfor singler det i glass når vi dyrker et velbrukt grep: Å framstille noe som noen har tenkt eller vurdert, men ikke foreslått, som et opprørende eksempel på at Norge er under politisk korrekt angrep fra eksperter som vil overstyre folkeviljen.

Sist var det begrepet «mor» i ny barnelov. Nå er det «nordmann» som er på vei mot skraphaugen. Kan-ikke-utelukke-journalistikkens oppmerksomhet mot det minst sannsynlige i følsomme spørsmål, minner om saken som i går fikk statsminister Erna Solberg til å sette skapet på plass: Ordet nordmann fungerer og trenger ikke endres.

Før det hadde Trygve Slagsvold Vedum og Sylvi Listhaug delt og rast mot Språkrådets ønske om å vrake ordet «nordmann». Problemet er at Språkrådet aldri har foreslått det. Det var vi profesjonelle journalister i store medier som skapte inntrykk av det, fordi vi visste det ville skape engasjement. Jeg foreslår at vi begynner å kalle slikt for idiotjournalistikk. Det er både kjønnsnøytralt og godt norsk.

LES OGSÅ: Dumt spørsmål i kraftig vekst

Les flere kommentarer av Terje Eidsvåg

På forsiden nå