Det kan lønne seg å ha en milliardær i nabolaget

Hvorfor er vi så sure på milliardærene? Frøyas store sønn, Gustav Witzøe, har tross alt tjent seg søkkrik på hardt arbeid og smarte investeringer.

Mange gründere langs kysten som Salmareier Gustav Witzøe har bygd seg en solid formue på oppdrettsnæringen. Bør disse milliardærene skatte mer? Ja, mener stadig flere.  Foto: Glen Musk

Da jeg var ung, leste vi om milliardærene i Donald. Vi hadde kanskje hørt om Rockefeller og oljesjeiker, men vi hadde aldri sett dem i levende livet. Nå finnes de nesten på hvert et nes langs kysten. Lakseoppdretterne har i flere tiår utnyttet noen enorme ressurser i havet utenfor sjøbua. Nærmest uforstyrret har de bygd opp en industri som nå er Norges nest største eksportør. Fattige fiskevær blomstrer, de små skipperhusene er omgitt av luksusvillaer og cabincruiserne har fortrengt tresjarken fra havna. Stadig flere har fått en onkel Skrue i nabolaget.