Hvis det blir bråk, får Sian det de er ute etter

Sians planer om å demonstrere rett før 22. juli, er usmakelige og hensynsløse. For oss andre er det én ting som gjelder.

Den beste måten å demonstrere mot Sian på, er holde seg langt unna når de kommer til Torvet rett før 22. juli, mener Adresseavisens kommentator. Sist sommer ble det bråk, og politiet fikk mye å gjøre.  Foto: Håvard Haugseth Jensen

Saken oppdateres.

Gang på gang har vi sett at Sian, Stopp islamiseringen av Norge, er helt uten skrupler i sin kamp mot religionen de avskyr. Under en rekke demonstrasjoner i flere år har de har brent Koranen og ropt ut ukvemsord. Nå vil de til og med gjøre det fem dager før tiårsmarkeringen for 22. juli.

Demonstrasjonen på Torvet i Trondheim er i utgangspunktet fullt lovlig, og politiet kan ikke stoppe den. Men det er mye som er lov som likevel fortjener hard kritikk, og Sians planer 17. juli gjør det enda tydeligere hvor langt de er villige til å gå for å få oppmerksomhet.

LES OGSÅ: - Dette er usmakelig og provoserende

At de legger demonstrasjonen så tett på 22. juli skaper selvfølgelig skarpe reaksjoner. For hvilke holdninger var det som drev Anders Behring Breivik da han gikk til angrep på regjeringskvartalet og Utøya? Ved å angripe AUF ville han straffe Arbeiderpartiet for at de hadde sluppet et stort antall muslimer inn i landet.

I dette spørsmålet er Sian-lederen Lars Thorsen helt enig med terroristen. I mai skrev han at «Arbeiderpartiet er det parti som bærer størst skyld for den katastrofale islamimporten og dens ødeleggende effekt på velferd, økonomi, sikkerhet, fred og frihet for nålevende og fremtidige nordmenn.» Breivik kunne skrevet omtrent det samme i sitt beryktede manifest.

Når Sian demonstrerer for slike holdninger rett før 22. juli, viser de en oppsiktsvekkende ufølsomhet. Både overfor dem som ble berørt direkte berørt av terroren og overfor alle oss andre.

Mange har selvfølgelig et sterkt behov for å møte opp på Torvet og vise avsky. Men hvis mange møter opp, er det stor fare for at motdemonstrasjonen utarter. Da Sian demonstrerte på Torvet i juni i fjor, var det nettopp det som skjedde. Unge motdemonstranter knuste vinduer og kastet gjenstander på politiet.

Det er nettopp det Sian ønsker: Mest mulig bråk. Det fører til stor oppmerksomhet om saken deres. Mange vil dessuten ta avstand fra dem som bråker, og Sian kan til og med få noen flere sympatisører.

Sians mange motstandere bør ikke gjøre det Sian ønsker seg. Derfor gjelder det å holde seg langt unna hvis demonstrasjonen blir gjennomført. Det var det jeg tenkte på da jeg innledningsvis skrev at «for oss andre er det én ting som gjelder».

Hvis Torvet blir tomt, blir demonstrasjonen mislykket. Hvis det blir bråk, blir den en suksess, sett med Sians øyne.

Mange tok til motmæle da Sian demonsterte på Torvet i Trondheim i juni 2020. 17. juli ålanlegger Sian en ny demonstrasjon  Foto: Hilde Skjesol

Mens vi forbereder oss på å holde god avstand til Torvet 17. juli, er det grunn til å minne om et tema vi ikke har snakket nok om de siste ti åra. Breiviks terrorangrep var ideologisk motivert.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Har vi ikke lært noe som helst av 22. juli?

Mange høyreekstremister har i alle disse åra forsøkt å benekte at det finnes noen kobling mellom den ideologien de står for og det han gjorde. I offentligheten har de skjøvet ham fra seg og sagt han var psykisk syk og utilregnelig. Men han visste hva han gjorde, og på ekstreme nettsteder omkring i verden blir han dyrket som en helt.

Sian og andre som mener islam har inntatt Norge og at Arbeiderpartiet har skylda, har selvfølgelig ikke ansvaret for det som skjedde 22. juli. Det er stor avstand fra holdning til handling, og terroren er det kun Breivik som må ta ansvaret for. Men vi kan ikke late som om Breiviks holdninger ikke hadde noe med grusomhetene å gjøre. De var tvert imot selve drivkraften.

Gjennom internett var han en del av et stort miljø som utvekslet ekstreme holdninger. Breiviks hat og absurde selvbilde utviklet seg ikke i et vakuum. De første rettspsykiaterne, som mente han var utilregnelig, anså holdningene hans som vrangforestillinger, men Breivik delte dem med mange tusen ekstremister i mange land.

LES OGSÅ KOMMENTAREN FRA 2011: Begrunnelsen for ugjerningen er et ekko av islamfiendtlige ytringer

Vrangforestillingene, det vil si det høyreekstreme hatet, har ikke avtatt med åra. Senest før helgen fortalte Aftenposten hvordan Breivik blir hyllet på internasjonale nettfora. Aftenpostens gjennomgang viser også hvordan høyreekstremismen ha utviklet seg videre, noe Phillip Manshaus ga oss en kraftig påminnelse om i Bærum i 2019.

Politiets sikkerhetstjeneste tar dette på stort alvor. «Det forventes at flere vil radikaliseres til høyreekstremisme det kommende året», skriver de i sin trusselvurdering for 2021.

Kampen mot farlige, høyreekstreme holdninger er viktig. Den bør føres på mange arenaer, men ikke på Torvet 17. juli. I stedet for å gi Sian den oppmerksomheten de ønsker seg, kan vi samle oss om tiårsmarkeringene og vise at vi står sammen om helt andre holdninger.

På forsiden nå