Dette svineriet må ta slutt nå!

Jeg var nok ikke alene om å slå av nyhetene som viste forferdelige bilder av vanskjøtsel i norske svinefjøs. Dersom ikke deler av næringen skjerper seg, vil det ramme alle som driver med gris.

NRK viste nylig bilder fra grisefjøs er tatt ulovlig dyreaksjonistgruppe. Bildene viser vanskjøtsel av gris. Det har skapt sterke reaksjoner.  Foto: Faksmile NRK

Saken oppdateres.

– Skal du være bonde, må du være glad i dyr, kommenterte datteren til en kollega da hun så de forferdelige bildene av gris med avbitte haler, svømmende i egen møkk. NRK viste i helga filmopptak som dyrevernaktivistene i «Nettverk for dyrs frihet» hadde tatt i 28 grisefjøs. Det var så ubehagelige scener at det knapt er til å tro. Dessverre har jeg sett disse bildene før. Først fra utenlandske svinefabrikker, men for to år siden publiserte også NRK bilder om helt uholdbare forhold i norske grisefjøs. Nå viser det seg at forholdene ikke har blitt noe bedre, men trolig enda verre. Næringen må straks sørge for at dyrevelferden ivaretas. Ellers blir selv grillelskende nordmenn veganere.

LES OGSÅ: Landbruksministeren varsler stortingsmelding om dyrevelferd

Jeg tror de fleste bøndene er glade i dyrene sine og at dyrevelferden stort sett er god i norsk landbruk. Likevel vil bilder fra mange nok gårdsbruk av ren dyremishandling eller vanskjøtsel sette hele næringen i et svært dårlig lys. Forbrukere vil se for seg griser som lider når de handlende står ved kjøttdisken og lurer på om de skal velge grillribbe eller vegetarburger til middag. Det kan bety at mange velger bort kjøtt, med den konsekvensen at bønder taper inntekt. Men dette dreier seg først og fremst om dyrene. Om hva vi skal akseptere av dyrehold. Vi forventer at grisen får et godt liv før den havner på slaktebenken og ender som «godt norsk» i butikkhyllene.

LES OGSÅ: Tanja Holmen: - Jeg er sjokkert over norsk grisehold

For i den tøffe konkurransen med importert mat har norsk landbruk markedsført seg nettopp med mat som er produsert under streng kontroll og med god dyrevelferd. Det er viktig for forbrukerne at vi kan stole på at husdyrene har det bra. Derfor kommer disse nye avsløringene svært ubeleilig foran sommerens grillsesong. Vi har sett lignende avsløringer også tidligere – i andre matproduksjoner som laksenæringen og kyllingoppdrett. I tillegg har vi også sett sterke bilder av sau og lam som er tatt av rovdyr og skandalene innen pelsdyroppdrettet. Avsløringene fra pelsdyrgårder bidro til å legge ned den næringen.

Konsekvensene er store av at noen relativt få husdyrbrukere ødelegger for hele bransjen. Hvordan kan dette skje, og åpenbart fortsette, uten at næringen eller tilsynsmyndighetene (Mattilsynet) reagerer kraftigere? Skyldes det måten vi etter hvert produserer mat på? Med færre og større bruk, der også norske bønder går på akkord med dyrevelferden for å få driften til å lønne seg? Det er heller ikke enkelt for bønder å levere kvalitetskjøtt til en høyere pris når Rema og de andre kjedene skal tjene penger og forbrukerne ser seg blinde på prislappen på billige sommerkoteletter.

Flere av de alvorligste dyrevernsakene i Trøndelag skyldes personlige, ofte psykiske problemer. Det kan likevel ikke forklare at så mange bønder ikke følger opp dyra bedre enn de siste avsløringene tyder på. Det er også grunn til å spørre om det er store mørketall.

LES OGSÅ: - Om vi hadde behandlet en hund på samme måte som vi behandler gris, ville det ventet fengselsstraff

Hvordan kan næringen sørge for at dyreholdet er innenfor den standarden myndighetene og vi krever? Før var det kanskje «nabokjerringa» som varslet når noe ikke var helt på stell. Nå er det langt mellom gårdene, og besetningen er større og driften mer automatisert. Den daglige oppfølgingen og «kosen» med dyrene er det ikke lengre tid til. Det må likevel være rom for gode, daglige rutiner for å sjekke om dyr har det bra. Når produksjonen skal være så effektiv at dyrestellet svikter, da går det også utover økonomien.

Hovedansvaret for dyrevelferden ligger hos bonden. Bondenæringen og organisasjonene har et ansvar for informasjon og holdningsarbeid, og på litt lengre sikt sørge for at næringen har rammevilkår som gjør at det går an å leve av en god husdyrproduksjon, med vekt på dyrevelferden. Mattilsynet skal sørge for kontrollen. De uvarslede tilsynene har de siste årene økt, og det er mer oppmerksomhet på å forebygge enn å avsløre. Da er det som regel for seint.

Vi som forbrukere har også et ansvar gjennom de valgene vi tar når vi handler. De fleste av oss reagerer når folk behandler hunden dårlig. Hvorfor er det annerledes men grisen? Under tidligere avsløringer av slett dyrehold, spiste vi fortsatt ribbe som før. Reportasjene om lakselus-skader førte heller ikke til store endringer i våre matvaner. Her kan vi som forbrukere si tydelig ifra at dette aksepterer vi ikke.

Her er bondelagslederens lovnader for etter avsløringene to år siden.

Jeg har fortsatt tro på at bøndene liker å drive med dyr. Nordmenn vil også fortsatt spise kjøtt framover. Men vi forventer – ja, krever at næringen lever opp til «godt norsk» både når det gjelder kvaliteten på dyreholdet og maten de produserer. Vi kan ikke overlate tilsynet til dyrevernaktivister, som ulovlig tar seg inn i norske fjøs. Selv om det dessverre har vært nødvendig for å sette søkelyset på denne vanskjøtselen.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Hør også: Kampen om trønderbenken 4 juni

På forsiden nå