Senterpartiet gjorde skam på svake målinger

Jubel og lettelse i Sp-bastionen Trøndelag. Stupet på meningsmålingene endte likevel ikke med mageplask.

Senterpartiets 2. kandidat Per Olav Tyldum (t.h) jubler for stortingsplass sammen med Dorthea Elverum, Kari Anita Furunes og Anne Berit Lein.  Foto: Leif Arne Holme

Saken oppdateres.

Senterpartiet gikk inn i valgkampen med eventyrlig gode meningsmålinger. Partiet knivet med Høyre og Arbeiderpartiet om å være landets største parti. På landsmøtet i juni ble partileder Trygve Slagsvold Vedum utnevnt som statsministerkandidat.

De gode tallene var først og fremst et godt utgangspunkt, men skaffet også partiet stor fallhøyde. I løpet av de siste ukene opplevde Sp et stort fall på meningsmålingene, både på de nasjonale målingene og de lokale målingene. Det som så ut til å være fire trygge Sp-mandater fra Trøndelag. Det ville blitt en dobling fra 2017-valget. De siste septembermålingene fra Trøndelag viste at andremandatene både i nord og i sør sto i fare.

Og selv om Sp også på de svakeste målingene ville oppnådd en viss framgang fra forrige valg, ville et sånt resultat være en gedigen skuffelse for partiet. Da ville paradokset vært nærmest totalt, Sp ville vært valgets vinner og taper på en og samme gang.

Men med et valgresultat på rundt 14 prosent nasjonalt, slik prognosen sent i går kveld viste, og nærmere 30 prosent i Nord-Trøndelag, kunne tvilen feies til side: Senterpartiet er valgets store vinner. Og kanskje viktigst for de trønderske senterpartistene: Bastionene i de to trønderske valgdistriktene leverer alle de fire representantene til Stortinget. I Sør-Trøndelag viste prognosen over 15 prosent sent i går kveld.

Jubelen var både høy og uforfalsket da valgprognosen ble presentert kl 21.00 i går kveld på valgvaka på Tingvold Park hotel i Steinkjer. Det som kom til uttrykk var nok en kombinasjon av lettelse og seiersfølelse. Hvis du beveget deg opp en etasje på det samme hotellet, kom du inn i en ganske annerledes atmosfære. Der hadde Høyre sin valgvake med Elin Rodum Agdestein i spissen. Hun måtte bare konstatere at stortingsplassen røyk, til tross for det hun karakteriserer som en god sluttspurt de siste ukene. På selve valgnatta ble det likevel aldri spennende.

Etter at lettelsen og seiersrusen har lagt seg i Senterpartiet både i Steinkjer, Trondheim og på hovedvaka i Oslo, starter prosessen med å danne en ny regjering. Trøndelag omtales gjerne som en konservativ festning i Senterpartiet. Det er ikke her begeistringen for SV er høyest, for å si det pent. Det kommer også tydelig til uttrykk blant glade Sp-medlemmer og politikere på valgvaka. Når samtalen penses inn på regjeringsspørsmålet, trekker de fleste litt på det. En mindretallsregjering sammen med Arbeiderpartiet er ikke å forakte, selv om en ny trepartiregjering sammen med SV og Ap vil ha et flertall bak seg i Stortinget. Det flere peker på, er at en mindretallsregjering med Ap og Sp kan søke støtte for sin politikk begge veier, altså også til høyre for seg.

Med andre ord er det ikke gitt at et rødgrønt flertall for de gamle regjeringskameratene i de tidligere Stoltenberg-regjeringene ender opp i en ny regjering med Ap, Sp og SV. Mens Jonas Gahr Støre, Norges påtroppende statsminister, ønsker seg en ny flertallsregjering med disse tre partiene, har Sp mer enn antydet at de heller ser for seg en regjering med Ap og Sp.

SV på sin side er nok opptatt av å være med i regjeringsforhandlinger med både Ap og Sp, men har allerede varslet at en eventuell regjeringsplattform skal ut til uravstemning blant medlemmene.

Så selv om valgresultatet er ganske klart, og det borgerlige valgnederlaget en udiskutabel realitet, er det mye som gjenstår før vi har en ny regjering på plass.

Sånn sett er det riktig å si at en rødgrønn regjering fortsatt er litt i det blå.


På forsiden nå