Ingen psykeseng å gå til

Alvorlig psykisk syke mennesker skaper overskrifter når de skader andre. Når de lider i stillhet, er de usynlige.

Drapene i Kongsberg og mannen som ble drept av politiet på Bislett i Oslo har satt flomlyset på utfordringer innen norsk psykiatri. Men de aller færreste psykisk syke skader andre. De må ikke glemmes i debatten, skriver politisk redaktør Siv Sandvik i denne kommentaren.   Foto: Sara Johannessen Meek / NTB

Jeg innrømmer det: Få ting skremmer meg mer enn utagerende, tydelig rusa eller psykisk syke personer. Hvis en mann står og roper usammenhengende på gata, går jeg store omveier rundt. Hvis noen snakker forvirret til seg selv på bussen, flytter jeg meg lenger unna i stedet for å spørre hvordan det går. Uforutsigbarheten de representerer, gjør meg redd.