Er det atomkraften som skal redde oss?

Norge trenger desperat mer fornybar kraft, men den skal ikke komme fra vannkraft, gass eller vindkraft på land. Skal vi gjøre som våre naboer i øst - å trekke fram atomkortet?

Flere naboland er avhengige av kjernekraft, og den er nå i ferd med å bli ansett som grønn energi. Men atomulykken i Tsjernobyl i 1986 er ikke fortsatt glemt.  Foto: NTB / Rune Petter Ness

Jeg husker fortsatt besøket på atomkraftverket i Tsjernobyl 20 år etter den katastrofale ulykken i 1986. Noen hundre meter unna lå den ødelagte reaktor fire. Anlegget var delvis sikret mot den dødelige strålingen som allerede hadde tatt flere tusen liv. Avfallet etter eksplosjonen rammet også Norge i flere tiår, og becquerel var et like kjent begrep som korona er i dag. Jeg tenkte at dette var kroken på døra for videre utbygging av atomkraft. Men energikrisen i Europa har på utrolig vis nærmest grønnvasket kjernekraften. Det kan vel knapt kalles annet enn en desperat miljøbløff?