Høyre fosser frem i Sør-Trøndelag og presser småpartiene ut av Stortinget.

Vår meningsmåling ett år før valget er meget dramatisk for de små partiene. De blir knust av høyrebølgen. Nå er seks partier representert fra fylket. Bare tre – Høyre, Ap og Frp - vil være inne hvis dagens trend holder frem til valget.

Både SV, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti vil miste sine plasser. Vi skal langt tilbake i tid for å finne en så partimessig smalspektret sørtrønderbenk. Her vil det bli blåblått flertall mot Ap. Særlig ille er tallene for SV, som er halvert siden 2009. For profilerte sørtrønderske politikere som olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp), SVs Snorre Valen og KrF's familiepolitiske talsmann Øyvind Håbrekke, må tallene være svært nedslående. De vil alle være ute av Tinget hvis dette blir sluttresultatet.

Ut fra dagens måling ligger Høyre an til en økning fra en til fire representanter. Arbeiderpartiet beholder sine fire, mens Fremskrittspartiet mister en og blir sittende igjen med en. Sør-Trøndelag har ti mandater. Ettersom det siste er et utjevningsmandat, vil det nasjonale valgresultatet avgjøre hvem som får den tiende plassen.

Ellers følger meningsmålingen fra Sør-Trøndelag i store trekk hovedtrenden på landsbasis. Høyre går voldsomt frem og mer enn fordobler sin oppslutning sammenlignet med stortingsvalget i 2009. Den store forskjellen fra de nasjonale tallene er likevel at Arbeiderpartiet holder stand i Sør-Trøndelag. Ap er fortsatt fylkets største parti med 35,8 prosent av stemmene. På landsbasis ligger Ap nede på 27,7 prosent i en måling som NRK offentliggjorde torsdag. Her fikk Høyre 32 prosent, det er samme nivå som i Sør-Trøndelag.

Fremskrittspartiet i fylket ligger langt unna resultatet fra valget i 2009 og den oppslutningen partiet får på landsmålingene. Men i motsetning til småpartiene, er Frp likevel på oppadgående kurs, hvis vi sammenligner med fjorårets fylkestingsvalg. Det er også Venstre, som øker sin oppslutning, og som kan nappe et mandat fra Høyre.

Vår måling er tatt opp mellom 29. august og 5. september, altså etter statsminister Jens Stoltenbergs redegjørelse i Stortinget om 22. julikommisjonens rapport. Den harde kritikken mot ham og hans regjering, ser ikke ut til å ha gitt noe vesentlig utslag på oppslutningen om Ap i Sør-Trøndelag. Partiet har et solid grunnfjell i dette fylket, og det er et fundament som også later til å holde når det virkelig stormer rundt Ap.

For et Høyre i fortsatt vekst betyr det at en valgkampstrategi basert på at Ap nærmest vil bli malt i stykker i kjølvannet av 22.juli-kommisjonens knusende rapport, ville slått feil. Partiet må gjøre jobben selv og føre en valgkamp basert på egen politikk, ikke på motstandernes problemer. Valghistorien understreker at Høyre ikke kan surfe inn mot valgseier. Partiet har en utpreget tendens til store svingninger, og til å miste velgere underveis i valgår.

Men mest grunn til bekymring i Sør-Trøndelag har Sp og Ola Borten Moe. Hans fall vil være stort.