Siste stikk, fredag 21. oktober 2011

Stadig bråk om størrelse

Under Uka må de minste stå bak på konserter. Den nye komiserien til Englands morsomste mann skildrer en kortvokst på et vis som har skapt debatt før serien er vist.

Saken oppdateres.

Det var nok flere enn meg som formelig kunne høre Randy Newmans 1977-klassiker «Short People» i bakgrunnen under lesningen av gårsdagens oppslag i Adresseavisen om at mennesker under 160 cm nektes plass foran scenen på konserter i teltet Dødens Dal under Uka. Det er selvsagt grunn til å ta sikkerhet ved trengsel på store konserter på alvor, men å sortere voksne mennesker på denne måten, virker i beste fall umusikalsk.

Om tykke, tynne, lange og korte hadde blitt advart mot trengsel helt foran, med begrensning på hvor mange som fikk plass der, hadde sikkerhetstiltaket verken blitt gjenstand for debatt eller oppmerksomhet. Nå låter det altså som et ufrivillig apropos til Randy Newmans eneste hit, som i sin tid ble omdiskutert, fordi flere ikke skjønte eller likte ironien i den.

«Don't want no short people 'round here», konkluderte Newman i refrenget, etter å ha hevdet at omtrent alt unntatt løgnaktighet er smått ved korte mennesker. Det er snart 35 år siden den kom, på albumet «Little Criminals». I årene etter har det innen underholdning, media og humor ofte handlet om størrelse, men sjelden på mennesker. I løpet av de neste månedene vil det sannsynligvis bli en endring på det, og da i forhold til langt kortere mennesker enn de som nå «raser» mot Uka.

I november starter nemlig BBC2 visningen av Ricky Gervais' nye komiserie, «Life's Too Short». Mannen som gjennom tulledokumentaren «The Office» skapte 2000-tallets kanskje største humorklassiker spiller bare en mindre rolle selv i den nye serien. Serien er bygget rundt 41-årige Warwick Davis, som er én meter og sju cm høy og i serien driver firmaet «Dwarves for hire». Johnny Depp, Liam Neeson og Sting dukker opp som seg selv i serien, som skal vises av HBO i USA på nyåret.

Etter at det har blitt vist teasere for komiserien på nett og tv, har det blitt bygd opp en forventningsstorm og en forhåndsdebatt om serien i England. En sedvanlig frittalende og politisk ukorrekt Gervais foran eller ved siden av kortvokste Davis, behandlet som en slags rekvisitt i noen av innslagene, har ført til beskyldninger om diskriminering og «dwarf cruelty».

At britisk presse bruker et utrykk om kortvokste som oppfattes som krenkende i Norge, er en sak for seg. Spesielt nok er det tabloidavisen The Sun som har ledet an i kritikk mot komikeren, særlig mot en bemerkning om at han liker å se kortvokste slåss. Gervais svarte avisen slik: «I object to your claims of dwarf cruelty on the set of my new sitcom. I take their welfare very seriously and I even keep them in proctective cases when they are not fighting».

Det blir interessant å se om Gervais og Davis med utgangspunkt i noe som låter som beklemmende, gammeldags lytehumor klarer å gi et nytt, morsomt blikk på fordommer mot og hverdagen til mennesker som er mindre enn gjennomsnittet. Vi som ligger rundt snittet og sjelden tenker over eget utsyn, har godt av å bli påmint om at mye ser annerledes ut nedenfra.

terje.eidsvaag@adresseavisen.no

 
 
På forsiden nå