Kronikk lørdag 9. januar

Slik kan 2016 bli ditt beste år

Har du allerede kommet godt i gang med det nye året? Rukket å bryte nyttårsløftet ditt allerede? Jeg har lært meg å lage nytelsesliste i stedet.

Saken oppdateres.

Min nytelsesliste ser slik ut per 9. januar: 1. Et badekarbad og et isbad i uken. 2. Sitte og ikke gjøre noe i ti minutter hver dag. 3. Gjøre noe nytt for meg selv hver fredag. 4. Skifte ut «støytanker» med vennlige tanker. 5. Åtte timer søvn hver natt. 6. Spise frukt hver dag. 7. Skryte av meg selv ved ukeslutt. 8. Hvite uker. 9. Forberede kos og mat til helgen. 10. Bevegelse hver dag.

Nytelsesliste har jeg holdt på med i ett år, og det har gitt meg økt egenverd. Det har vært vanskelig å prioritere, for det er ikke slik jeg har gjort endringsforsøk før. Det som skjer med oss når vi ikke greier å holde avtalene vi gjør med oss selv, er at vi føler skyld og skam og bebreider oss selv for å være viljesvak og uten ryggrad eller vi lager oss en unnskyldning for å sitte fast i det vi vil bort fra. Så pøser vi på med mer av det vi ikke ville ha, for viljestyrken fikk seg en knekk. For eksempel skulle jeg ha sluttet å slanke meg for 30 kilo siden, og heller hatt fokus på å være vennlig med meg selv. Jeg skulle tatt små steg og gjort endringene så små som overhodet mulig, uten pisk og regime. For det er ikke kiloene som er verst, det er selvrespekten som gikk tapt.

Jeg var på et kurs med Gitte Jørgensen som lærte meg at vaneendringer må gjøres så enkelt som overhodet mulig. Enkelhet ble viktigere enn motivasjonen, for da kan du holde det du lover deg selv og da bevarer du selvrespekten. Snakker du om de samme kiloene, er du fanget i de samme vanskelige relasjonene, like blakk som du var i fjor? For travelt på jobben, for lite fritid og penger? Kjenner du deg trist, mislykket og tom og prøver å finne noe å brenne for? Hater du en eller annen på jobben? Ingenting er overlatt til livets dans og humla får aldri suse? Rigid, tilkneppet og utdatert?

Hvordan kan 2016 bli ditt beste år? Året som ble dynamisk og trer frem som det året du fikk en fjær på hodet og ble vennligere med deg selv? Noen sier at de aldri blir helt fornøyd med seg selv, og at det må være slik, for da er de mer skjerpet. For meg har egenomsorg vært løsningen. Endring krever fokus og vennlighet. Det må integreres med kjærlighet, respekt og forståelse for at alt er blitt som det er blitt, og deretter får det ta den tiden det tar å manifestere seg. Fallgruven er når vi hater den delen av oss selv som vi vil forvandle bort for eksempel: «Vi vil gjerne ha hender vi ikke har, en annen vekt, et annet hår, annen jobb, mere penger». Fastere, sterkere, yngre og så videre. Problemet er at det gror ingenting når disse ønskene kommer fra feil adresse. Usikre folk som vil tjene mer, blir ikke sikrere av penger. Folk som blir rikere, blir ikke tryggere av å skaffe seg mere penger enn de trenger.

Kunsten er, mine venner, å omfavne det vi har, akseptere det ståstedet vi er på, samarbeide med det som er, og så gå videre. Å gå på trynet må være greit. Du skal ikke diskvalifisere deg selv med nedlatende tanker når det går feil. For hvorfor får du ikke gjort det du skal? Kanskje du ikke behandler deg selv så bra? Hva kan få deg til å bli greiere med deg selv? Jeg har altså tips som har fungert for meg. Lister. Jeg elsker arbeidslister, gavelister, «huske å gi beskjed til andre-lister» og jeg sjekker dem både to og tre ganger om dagen, krysser av det som er gjort. De oppgavene jeg ikke får gjort overfører jeg til nye lister, og i julen får flere og flere være med på listene, veldedige organisasjoner som gjør livene til andre bedre. Fjernere slektninger blir jeg mer overbærende med og tar dem med på sende julekort-listen, jeg kommer liksom inn i det med lister. Jeg elsker å gi, jeg føler meg bedre med det. Levende og glad.

Men hvor flink er jeg til å gi meg selv noe som er bra? Det er her nytelseslisten kommer inn. Den har gitt meg tilgang til mer fornøydhet, mer glede, tilfredshet, mer støtte i meg selv, flere jobber, og jeg kødder ikke, det har gitt meg lavere vekt, høyere muskelmasse og lavere fettprosent. Selvaksept er et høysete på nytelseslisten og skulle hatt flyseteavgift, kanskje det hadde blitt enda viktigere da, for det er lett å glemme seg selv opp i all travelheten.

Du har vel kanskje som meg brukt mange kroner og timer på å forstå og komme frem til at endring er umulig uten vennlighet til deg selv. Debbie Ford (en amerikansk forfatter) sa til meg en gang: «Betty, put that fucking gun out of your mouth!». For hver gang jeg har gått på trynet har jeg prøvd å blåse av meg hodet, men ikke i det siste året som sagt. Noe har ramlet på plass, om enn bare i noen fine sekunder om gangen. Gjerne etter et isbad. Etter at jeg har kysset min frykt farvel i iskald trøndersjø og opplevd at jeg likevel ikke døde, selv om det var jævlig kaldt. Da skjønner jeg ikke hvor selvforakten kommer fra, alle kravene, alle levereglene, alle de idiotiske tankene. Da forstår jeg simpelthen ikke hvorfor det ikke er fred på jord, for da trenger jeg virkelig ikke alle meningene mine om ditt og om datt, og jeg trenger heller ikke dine. Da skjønner jeg at kraften bor inni meg, at det som Glinda sa til Dorothy i Trollmannen fra Oz er sant: «Du har alltid hatt kraften i deg».

Får du lyst til å oppleve et dynamisk nytt år, vær vennlig og nyt reisen.

betty.kriger@gmail.com

På forsiden nå