Kronikk

Teater der folk bor

Lørdag 9. september åpner Norges nyeste teaterhus, med to scener, gode verksteder og produksjonslokaler for teater.

Kraftsentrum: «Teaterhuset i Verdal sentrum vil utgjøre et viktig kulturelt kraftsentrum i den nordlige delen av det nye trøndelagsfylket», skriver dagens kronikkforfatter.  Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

Godt plassert midt i Verdal sentrum gir bygget mange muligheter lokalt og regionalt. Men først og fremst skal det sørge for at folk i Trøndelag har et kulturtilbud der de bor.

I en verden hvor det meste går fort, hvor vi streber og stresser og peser etter å få med oss alt som er viktig og gjøre alt som er rett, trenger vi rom til å kjenne etter hvem vi er, for ikke å miste oss selv. Det er tøft å være ung, det er tøft å være voksen. Det tar tid å finne ut hvem vi er. Og det krever noe av oss alle for å henge med i de vendingene livet utsetter oss for.

Scenekunsten speiler oss, og den treffer oss ofte når vi minst forventer det. Den er en befriende avveksling fra hverdag og bekymringer, den er gjenkjennelse av noe vi har opplevd, noe vi har tenkt, følt, ant, den er oppdagelse av nye sammenhenger, nye idéer, og på sitt aller beste gir den dyp og skjellsettende erkjennelse. Vi har skjønt noe viktig om oss selv og kan gå videre. De aller fleste, vil jeg tro, trønder eller ikke, har kjent på dette og vet at det er godt og nødvendig.

Les også: Nå får også sørtrønderske kommuner fast teaterbesøk


Det gjelder scenekunsten, og det gjelder kunst for øvrig. Mennesket har hatt en trang til å abstrahere og tolke sin eksistens siden vi bodde i huler, den har bare fått nye former og uttrykk ettersom tiden har gått.

Å legge til rette for at folk skal bo og trives i distriktet, krever at det finnes et godt kulturtilbud der folk bor. Det holder ikke med skoler, næringsliv og offentlige arbeidsplasser, det må noe mere til. Verdal er et eksempel på et samfunn med sterk industriell vekst som ikke hadde lagt nok vekt på at de som jobbet i industrien også trengte påfyll utenom arbeidstid, at de hadde familier som skulle tilpasse seg et nytt sted hvor industrien sto i sentrum. Først da kommunen bevisst satset på kultur fant de en balanse i folks helhetlige tilværelse. Kriminaliteten avtok, færre unge falt utenfor. Marte Hallems sterke film om sin oppvekst i Verdal forteller historien om hvordan det var å stå midt oppi dette skiftet.

Her skriver stortingsvalgets toppkandidater i Trøndelag: «Med egne ord»


Et omreisende teater er et ledd i en god kulturpolitikk, som igjen er uløselig knyttet til en sunn og bærekraftig samfunnsutvikling. Å gi folk kunstopplevelser er et samfunnsansvar som hviler på teatrene og andre kunstinstitusjoner. Trøndelag Teater er et sted mange i regionen reiser til for å oppleve teater. Men mange tar ikke turen, av ulike grunner. Derfor er et profesjonelt teatertilbud der folk bor er et viktig og nødvendig innslag i hverdagen.

En turné innebærer lokal overnatting, måltider, leie av saler, bærehjelp og mye mer. Vi bidrar til økt omsetning og verdiskapning i arrangørkommunene, og er en betydelig aktør i det lokale næringslivet.

Opptatt av debatt? Les også: To statuer har byen av navngitte levde kvinner. TO!


Teaterhuset i Verdal sentrum vil utgjøre et viktig kulturelt kraftsentrum i den nordlige delen av det nye trøndelagsfylket. Her kan man leie saler og verksteder, og plasseringen gjør det attraktivt som et kulturelt møtested med bredt omfang. Vi ser allerede gode synergieffekter av å ha Tindved kulturhage og teaterutdanninga ved Nord Universitet som nærmeste naboer, og håper vår deltakelse i lokalt kultur- og næringsliv skal skape ringvirkninger i hele regionen.

I det store perspektivet betyr tilgang til kunst og kultur mye for bolyst, trivsel og bedre folkehelse. Vi kan ikke satse på en bærekraftig samfunnsutvikling uten også å gi rom for kreativ adspredelse og egenutvikling. Kunsten er en nødvendighet, og den henger tett sammen med både næringsliv og folkehelse. Den mangeårige og omfattende HUNT-forskningen viser en helt klar kobling mellom kultur og helse.

Turnéteatret i Trøndelag het tidligere Nord-Trøndelag teater, men har skiftet navn som følge av fylkessammenslåingen. Da blir det nye storfylket teatrets eier, og vi skal ut på en lang reise som turnerende teater for hele Trøndelag, fra Oppdal i sør til Røyrvik i nord. Vår fremste oppgave er å bevege deg, å gi deg både en god latter og et rikt rom for refleksjon.

Mer debatt: Det er urovekkende at rektorer deltar i valgdebatten


Det nærmer seg valg, og det er interessant å merke seg at det norske kunst- og kulturlivet ofte er fraværende i debatter og valgprogram. Norge er en ung kulturnasjon i europeisk sammenheng, kanskje er det derfor? Kanskje er det også derfor mange tenker på kunsten som noe man kan «unne» seg en sjelden gang, at den ikke en av de viktige sakene landet må samle seg om. Der tror jeg mange tar uendelig feil. Teatret er ikke en unødvendig luksus vi skal kutte vekk fordi det er andre ting som er viktigere, teatret er dypt nødvendig som del av den store helheten.

De siste månedene har kunst vært tema i trøndersk presse, og en del av debatten har vært preget av en argumentasjon som på vegne av alle trøndere avfeier kunsten som noe en hel region ikke er opptatt av. La oss slippe fordummende generaliseringer av kunstens nedslagsfelt i Trøndelag, den er alt for viktig til det.

Kunsten er rundt oss på alle kanter. Ta den i bruk, gjør den til din, gå på forestillinger, på gallerier, forsyn deg av kunsten; den er der for deg fordi du trenger den.


Hør våre kommentatorer og gjest Lars Haltbrekken snakke om  valget, hijab, fengselsliv og Game of Thrones.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter


Ønsker du å motta aktuelle meninger i innboksen?

Abonner på nyhetsbrevet mitt og få ukentlig innblikk i hva jeg mener er viktige debatter og interessante meninger, både i Adresseavisen og hos andre. -Tone Sofie Aglen, politisk redaktør i Adresseavisen.

Kronikkforfatteren: Nora Evensen er teatersjef ved Turnéteatret i Trøndelag 
        
            (Foto: Morten Antonsen)

Kronikkforfatteren: Nora Evensen er teatersjef ved Turnéteatret i Trøndelag  Foto: Morten Antonsen

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå