Stortingsvalget er rett rundt hjørnet, og valgkampen har omringet oss alle. For politiske nerder som meg er dette vanligvis en glede, men ikke i år.

Denne valgkampen har utartet seg til en trist satire av en valgkamp.

De tre følgende fenomenene har gjort den demokratiske prosessen mye mer uoversiktlig enn den bør være.

Les også Tone Sofie Aglens kommentar: Disse to partiene vant valgkampen i år

1. Kun tre ordentlige partilederdebatter

I løpet av en hel valgkamp er det kun satt opp to partilederdebatter på norges største TV-kanaler. NRK kickstartet det hele med sin debatt fra Arendalsuka den 14. august, TV 2 og NRK hadde hver sin like før helga.

Antall partier som realistisk sett kjemper om plassene på Stortinget er ni, mens antall viktige saker som omgår det norske folk langt på vei overskrider dette tallet. Allikevel er det kun satt opp tre anledninger for partilederne til å diskutere de viktigste sakene i plenum.

Er dette fordi media ikke mener velgerne har behov for flere, eller at de ikke tror det er interesse for flere debatter?

Her skriver stortingsvalgets toppkandidater i Trøndelag: «Med egne ord»

Mens man har vært sjokkert over mangelen på simultane opptredener av lederne for partiene som ber om stemmene våre har vi dog fått gleden av å bli servert en rekke tilleggsprogrammer. Som et supplement til sin ene partilederdebatt arrangerte NRK en statsministerduell mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre i Tromsø den 29. august.

Denne parodien på en politisk sending må være noe av det tristest en demokratielsker har bevitnet. De substansielle spørsmålene fra et oppegående nordnorsk publikum ble supplementert med barnslige innslag om kandidatenes CVer som kunne vært hentet ut av Barne-TV. Godteri og kjeks ble servert til kandidatene, og viktige temaer ble avbrutt til fordel for intetsigende intervjuer med kandidatenes ektefeller.

Gjennom programmet kom humorforsøkene over en lav sko, med to programledere som serverte en serie vitser tørrere enn en trepakning med Mariekjeks.

Les også gjestekommentaren: Jakten på et regjeringssmørbrød

2. Ingen regjeringsforslag

Vi kommer til å gjennomføre dette valget uten at noen av blokkene har gitt velgerne et eneste reelt regjeringssamarbeid å forholde seg til.

Høyre må håpe å bygge på sin nåværende allianse med Frp, uten at noen andre enn Venstre virker interesserte i dette. KrF flørter nemlig med et Arbeiderpartiet som ikke klarer å bestemme seg.

Støre har lukket døren mot Rødt og MDG, samtidig som han holder den åpen for SV, Sp, og KrF. Kristelig Folkeparti er åpen for alt, mens MDG tviholder på sin blokkuavhengighet.

Opptatt av debatt? Les også: Jeg er invitert på jentelunsj, jentetur, jentefrokost - og for meg blir det et steg tilbake

3. Useriøs mediedekning

Det er ikke et ukjent fenomen at media dekker såkalt horserace mer enn sak, men i 2017 har det vært overraskende mye personfokus.

Valgets største sak har vært kontroversen rundt Støres brygge. En ikkesak hvor alle journalister som hev ved på bålet visste at Ap's partileder var uten skyld. Dessverre styres media av klikksaker som dette.

Resten av dekningen har inkludert en lang rekke opportunistiske og useriøse sammenligninger til det amerikanske presidentvalget. Støre som Clinton, og Listhaug som Trump. Har du ikke klikket på disse sakene kan du alltids skru på TVen og se Bjørnar og Siv snakke om å lage en pizza sammen på NRK.

Mer debatt: Sjokkerende uttalelser om kvinner i brannvesenet

Lavere valgdeltagelse

Den politiske dekningen fordummes, samtidig som muligheten for å se partilederne debattere mot hverandre er ekstremt begrenset. Kombinerer du dette med at velgerne ikke vet hva slags regjeringssammensetninger de kan stemme på, får du en farlig cocktail for demokratiet.

Meningsmålingene bekrefter dette. De viser at folk sliter med å bestemme seg. Ifølge Norstat for NRK var det 640000 ubestemte velgere fem dager før valget, mens det var kun 475000 som ikke hadde bestemt seg på dette tidspunktet i 2013.

Lavere valgdeltagelse er den eneste logiske følgen av årets dårlige valgkamp. En valgkamp som putter velgerne i en vanskelig situasjon, og resulterer i det verste stortingsvalget i manns minne.

Hør våre kommentatorer og gjest Lars Haltbrekken snakke om  valget, hijab, fengselsliv og Game of Thrones.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Kronikkforfatteren: Henrik Østensen Heldahl er masterstudent i statsvitenskap ved NTNU