Situasjonen kommer til å bli enda verre – ikke bare for Møllenberg – men for hele sentrum og bydelene ved siden av, nå når våre eminente politikere ivrer etter å legge campus så langt inn i sentrum som mulig.

Adresseavisen har den siste tiden satt søkelyset på Møllenberg, og kommet med flere interessante reportasjer om forholdene. Men det er gamle nyheter, for de fleste vet vel at når julen ringes inn, er omtrent halvparten av husene mørklagte fordi studentene har reist hjem på ferie.

Det samme skjer påskeferien, og om sommeren er bydelen velsignet fri for mennesker – det sier i hvert fall en venn av meg som bor der.

TORSDAG 15. MARS ER DET FOLKEMØTE: Kampen om campus

Den nye nyheten er at nå har det tydeligvis tippet over til å bli en majoritet av studenter i den gamle, fine bydelen, som ikke akkurat tas vare på, jamfør avisa. Så vidt jeg skjønner er rundt halvparten av alle boligene gjort om til rene seddelpresser for eierne, og den som tror at mesteparten av dem bor i boligen sjøl, tar tydeligvis feil.

Ut ifra reportasjene skjønner vi jo at det gjør de ikke av helsemessige årsaker (og økonomiske), og det medfører naturligvis at det ikke finnes regler som håndheves. Det er fritt frem for fester, høy musikk og bråk, og noen steder er støyen så kraftig at vanlige beboere ikke orker mer og flytter. Noen av disse har også stått frem i avisa.

I tillegg er det ikke så vakkert utenfor heller når ingen tar ansvar, for det finnes vel knapt en student som tar opp rask, måker snø eller strør. Min yngste datter bodde i et slikt hus en stund, til hun ikke klarte mer av ukontrollerte fester som forstyrret både søvn og studier, og flyttet derfra, og det var det lureste hun kunne gjøre. Men andre klarer tydeligvis å feste og studere samtidig, iallfall er det alltid mange fester på Møllenberg uansett ukedag.

Les også: Bygningsrådet kan godta bygging i deler av parken

For et par dager siden traff jeg en bekjent som er arkitekt, og han mente at hele Møllenberg burde gjøres om til en studentby. Det er et tankekors, for situasjonen kan jo ikke reverseres, og det er tvilsomt om det kan oppnås vanlige boforhold der uansett tiltak. Til det er det blitt for mange studenthybler, det mente i hvert fall han.

Men det er lett å skjønne, også at situasjonen kommer til å bli enda verre – ikke bare for Møllenberg – men for hele sentrum og bydelene ved siden av, nå når våre eminente politikere ivrer etter å legge campus så langt inn i sentrum som mulig. For hvem vil vel bo på Voll studentby langt vekk på landet, når de studerer nesten midt i sentrum? Eller leie et rom på øvre Byåsen når de studerer på Brattøra?

Opptatt av debatt? Les også: Nettleie- en urban melkeku

Byens eiendomsmeglere har imidlertid skjønt situasjonen i flere år, og averterer flittig med avstand til ulike studiesteder i nesten hver egnet sentrumsbolig som skal selges. Derfor leser vi om leiligheter på 60 m2 med fire soverom, og om bygårder med 18 boenheter og leieinntekter på mange millioner kroner.

Men sjøl om Møllenberg blir en studentby får vi store utfordringer. Staten har bevilget mange milliarder for at campus skal bli i sentrum, og overivrige politikere i byen applauderer og fryder seg. En naturlig konsekvens er at Midtbyen og sentrumsnære områder vil endre seg enda mer, og ingen vet hvordan det vil gå med en økning på tusenvis av studenter som vil bo nærmest mulig studiested.

Mer debatt: Dagens avis presenteres av personalet, og jeg opplever at jeg har stor glede av å høre på!

Det er også i dag langt flere studentboliger på Bakklandet og Kalvskinnet, samt andre sentrale bydeler, enn de fleste tror (også på Singsaker, jamfør Adresseavisens siste reportasje om hyblifiseringen), og i Midtbyen er det vel ikke en eneste veit som huser vanlige familier med barn. De finnes forresten nesten ikke i bygårdene heller.

Det har ført – og fører – også til endringer i butikktilbudet, for mange typer forretninger flytter til varesentrene utenfor. Det mangfoldet som burde ha vært er mer eller mindre borte, fordi det ikke finnes nok kunder.

Det er derimot et kolossalt tilbud av barer og serveringssteder, og aldri har det vel heller vært så mange frisører i Midtbyen. Kanskje ikke tomme lokaler heller.

Det er heller ikke barnefamilier som kommer til å flytte inn i det store boligkomplekset som skal bygges fra politihuset og oppover til jernbanestasjonen. Den korte avstanden til studiesteder på Brattøra kommer til å gjøre boligene knallpopulære for studentene, og jeg regner med at utbygger for lengst har sett det store potensialet og bygger deretter.

Ingen kommer heller til å se dem i kortene, for i motsetning til alle bydelene rundt – så eksisterer det ikke en velforening i Midtbyen. Men det hadde vel ikke hjulpet, uansett.

Hør våre kommentatorer og gjest Silje Engeness snakke om Kosmorama, Kystad-saken, kulde og kulturkonflikt

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter