Kronikk

Førstehjelp er ferskvare

Jeg våknet opp i ambulansen på vei til sykehuset. Jeg var forvirret, redd og i smerter i det vi svingte inn på sykehuset. Året var 2007 og jeg var 20 år gammel.

Førstehjelp: Når jeg lærer bort hjerte- og lungeredning, bruker jeg to huskeregler. Den første er at du skal komprimere brystet 30 ganger, for så å blåse opp lungene to ganger. Den andre er at rytmen passer til DDEs «Det går likar no», skriver kronikkforfatteren. På bildet er det Kerstin Leidal i Røde Kors som underviser i første hjelp.  Foto: LISE Åserud, NTB scanpix

I ettertid fikk jeg vite at jeg hadde falt om på kjøkkenet på hotellet der jeg jobbet. Jeg var bevisstløs og pustet ikke. Min kollega, kokken Marcel, hadde ringt ambulansen og gitt meg hjerte- og lungeredning: Han pustet luft i lungene mine og komprimerte brystkassen min slik at blod og oksygen ble pumpet til hjernen min. Marcel turte å gjøre noe. Det kan ha reddet livet mitt.