Trondheim fikk ikke ski-VM 2023. Kanskje var det fordi strategien underveis var feilslått, eller rett og slett fordi at Planica hadde en bedre søknad og fortjente mesterskapet?

At det ble nederlag i kampen om mesterskapet i 2021, var vel rett og rimelig. Oberstdorf vant fordi de fortjente det, og FIS måtte ha Tyskland med som en stor aktør i et tøft marked. Nå er det gått to nye år og et antall millioner (fem?) er brukt på å overbevise de 15 vise menn i FIS Council. Men nei, det gikk ikke. Planica overbeviste FIS-medlemmene om at de var best skikket med anlegg som allerede står ferdige. Trondheim tapte. Hvorfor?

Tiden er inne for å evaluere. Det ble gjort også etter FIS kongrennes i Cancún for to år siden, men da med en lett venstrehånd. Ingen kunne vente å vinne på første forsøk. Nå stiller saken seg annerledes. Hva er gjort feil? Var strategien riktig?

Svaret er ikke opplagt, men etter å ha hatt en viss nærhet til prosessen de siste tre årene, mener jeg å ha et lite grunnlag for å komme med noen betraktninger.

Les også Birger Løfaldlis kommentar: Trondheim behersket ikke spillet. Det gir grunn til oppvask

Trondheim 2023 og prosjektledelsen har fremstått som en elitistisk organisasjon som har fjernet seg fra den trønderske skifamilien. Å arrangere «Early Birds» med mosjonstiltak rundt i distriktet en gang i måneden, er vel og bra, men blir likevel et slapt forsøk på å etablere prosjektet i en hel landsdel. Å starte «Snow for the future» er et godt initiativ, men var ikke egnet til å frelse FIS-herrene for to år siden, og ble aldri noe som imponerte befolkningen i Trøndelag. Det ble da også konklusjonen foran FIS-kongressen i Hellas, og ble tonet ned. I stedet ble det satset på følelser. Følelser som fremstilte det som skal bli en skifest i Trondheim, Trøndelag og Norge i 2023.

Men det var for sent. Planica sjarmerte mer. Og hadde et konsept som overbeviste flertallet i FIS Council.

Da blir det et paradoks at Trondheim 2023 nesten totalt har neglisjert sitt aller beste utstillingsvindu mot FIS og hele skiverden: De årlige World Cup arrangementene i kombinert og hopp i Granåsen.

Vel har prosjektledelsen, skipresidenten og ordføreren i festtaler fremhevet det årlige arrangementet i Granåsen som viktig, men har de bidratt? Nei, bare i beskjeden grad. De har bevisst valgt å være fraværende.

Les også Adresseavisens mening: Bedre VM-lykke ved neste korsvei

Allerede i 2014, da det skulle etableres en VM-organisasjon som skulle jobbe for et nytt ski-VM i Trondheim, ble Granåsen Aktivum (arrangørselskapet i Granåsen) og organisasjonskomiteen for de årlige World Cup arrangementene utelatt fra den elitepregede komiteen.

Ja, det har mer eller mindre vært vanntette skott mellom org.kom World Cup Granåsen og Ski-VM Trondheim 2021/2023. Som medlem av org.kom med medansvar for medie-/kommunikasjon har jeg selv forsøkt å opprette et samarbeid med Trondheim 2021/2023, men kun fått lunken respons. Representanter for Trondheim 2021/2023 har vært fjernt fra å bidra inn mot de årlige arrangementene. Deltakelsen i møter og organisering har vært minimal.

Hvorfor? Jeg velger å tro at det er et bevisst valg. Istedenfor å gjøre hverandre gode gjennom et tett og godt samarbeid, er det blitt bygd en avstand som kan gi grobunn for samarbeidsproblemer når det skal bygges en sterk organisasjon som skal arrangere et godt ski-VM i forhåpentligvis 2025. Trondheim 2023 har en rekke dyktige folk i sine rekker. Unge, fremtidens ledere som har ideer og kunnskaper som må utvikles. Hvorfor er ikke disse kreftene for lengst innlemmet i den årlige World Cup/RAW AIR? Kanskje er svaret at de har nok med å jobbe med VM-søknaden?

Fikk du med deg denne sportsdebatten: Var i tvil om hvordan hjertet ville reagere på Ranheim mot mitt kjære RBK, men akkurat i det 77. minutt ble hjertet blått

Nei. Slik er det tydeligvis ikke. For hva skjer? Jo, bare dager etter at World Cup er unnagjort, kommer Trondheim 2023 på banen med et nytt ski-show i langrenn. Da er det plutselig både kreative krefter, sponsormidler og et stort markedsføringsopplegg tilgjengelig. Hva om disse gode kreftene hadde vært brukt til å bidra til å gjøre World Cup til en enda større skifest og utstillingsvindu mot FIS enn det den ble?

Og kanskje enda viktigere. Trondheim kommune sliter med å finne samarbeidspartnere som kan bidra til å finansiere den nødvendige oppgraderingen av VM-anlegget. Hoppbakkene er nemlig i en enda dårligere forfatning enn noen i den politiske og administrative ledelsen i kommunen er klar over. Det er et under at det er mulig å arrangere årlige World Cup-renn i anlegget. Kun iherdig innsats fra Trondheim Bydrifts folk i anlegget redder arrangementene hvert år.

Opptatt av debatt? Les også: Betenkelig at fastleger fortsatt tar ulovlig gebyr

Totalt er en milliard kroner et antatt beløp som må investeres. Halvparten i hoppanlegget. Uaktuelt, sier ordføreren. Og da kan hun bare glemme et fremtidig ski-VM. Å «flikke» på hoppanlegget med 300 millioner, vil ikke være godt nok. Et anlegg for fremtiden vil koste mye mer.

Et nedskalert anlegg vil ikke være godt nok. Og investorer vil neppe fristes av et minimumsanlegg. Trondheim 2023, Granåsen Aktivum og World Cup kunne sammen jobbet for å tydeliggjøre et produkt som investorer kunne fristes av.

Samarbeidspartnere burde vært på plass allerede. Da ville de kunne bidratt årlig og synliggjort seg blant annet via en TV-eksponering internasjonalt ingen andre arrangement i Trøndelag kommer i nærheten av. Denne muligheten har Trondheim 2023 ikke vært i nærheten av å benytte seg av gjennom ikke å bidra direkte i de årlige arrangementene i Granåsen.

Mer debatt: Skuffet, lei meg og lettere rystet over at kun fire av 1 100 elever på Strinda ønsket å gå i 17.-mai toget

Men aller viktigst. At Trondheim 2023 har vært fjern fra det som har skjedd i Granåsen årlig, er at de heller ikke har nærhet til de som blir den aller viktigste ressursen når et VM skal avvikles: De frivillige.

Uten de frivillige funksjonærene vil det være umulig å arrangere et ski-VM. Trondheim 2023 og org kom World Cup burde for flere år siden allerede vært en enhet. Når er det ikke opprettet «et eierforhold» til ski-VM blant fotfolket. Bare innen eliten. Vel har lokale skikretser, kommunen og skiforbundet gått sammen om søknaden, men eliteorganisasjonen Trondheim 2023 har vært høyt hevet over dem som skal arrangere et fremtidig ski-VM. Å komme valsende inn med «en profesjonell» organisasjon den dagen VM er i boks, vil føre til konflikter. Opprivende konflikter som må unngås.

Ski-VM 1997 ble suksess på tross av mange konflikter i forkant. Nå bør dette unngås, men da må alle gode krefter jobbe sammen. Ikke slik som hittil der de har operert i hver sin verden.

Hør våre kommentatorer snakke om NRK-streik, flukt fra Ap, turismens problemer, VM på ski og siste nytt fra Cannes

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Kronikkforfatteren: Einar Kristengård er ex kommunikasjon- og mediekom, World Cup Granåsen. Foto: Her