Kronikk

Her er fem ferieregler du bør få med deg

Ferieklar? Både arbeidsgiveren din og du som arbeidstaker har visse krav og rettigheter i ferieloven.

Ferie med lange late dager i finvær. Men det kan skje uforutsette ting, og du kan bli kalt tilbake på jobb etter at ferien har startet, skriver kronikkforfatteren.  Foto: GORM KALLESTAD, NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Den mest travle ferietiden er snart på trappene, og det er vel ikke rent få av oss som ser frem til lange, late dager. Men det er ikke alt man kan ta høyde for, og uforutsette ting skjer – også når man er på ferie. Både arbeidsgiveren din og du som arbeidstaker har visse krav og rettigheter i ferieloven. Her er fem punkter som gir deg svar på noen spørsmål om ferie.

LES OGSÅ: Feriepresset er i gang

1. Kan jeg bli tvunget til å jobbe i ferien?

I utgangspunktet ikke, men av og til kan det være ting som skjer som gjør at du likevel ikke får gått ut i ferie når du hadde tenkt, eller at du blir kalt tilbake på jobb mens du er på ferie. For at din arbeidsgiver skal kunne endre på ferien din etter at den er fastsatt, er det tre vilkår som må være oppfylt:

• Det må være oppstått en uforutsett hendelse.

• Hendelsen må skape vesentlige driftsproblemer.

• Det ikke er mulig å skaffe vikar eller stedfortreder.

Situasjonen må vurderes som så prekær og alvorlig at det vil ha store konsekvenser for virksomheten dersom man ikke gjør noe med situasjonen som har oppstått. Er alle vilkårene oppfylt, vil arbeidsgiveren din kunne kalle deg tilbake fra ferie hvis du allerede har startet den, eller nekte deg å gå ut i ferie før problemet er løst.

LES OGSÅ MINIKOMMENTAREN: Den følelsen når du er i Pirbadet med barna en lørdag formiddag

Endring av allerede fastsatt ferie vil ofte medføre ekstra kostnader, som for eksempel flybilletter dersom du ikke får dratt på det tidspunktet du allerede har bestilt fly på, eller dersom du må avbryte ferien for å reise hjem. Men fortvil ikke, arbeidsgiveren din plikter nemlig da å dekke de merutgiftene du pådrar deg som følge av endringen på ferien din, og ferien har du så klart krav på å få igjen ved en senere anledning.

2. Hva skjer om jeg blir syk eller får sykt barn mens jeg har ferie?

Ikke sjeldent opplever man at når ferien endelig starter, og både kroppen og hodet slapper av, så ligger man der – ikke på ei solseng ved bassenget, men under dyna med feber. Det var den ferien, tenker du kanskje da. Og det er jo sant det, akkurat den ferien får du ikke tilbake, men feriedagene som går bort til å være syk, kan du faktisk få igjen.

LES OGSÅ: Umoralsk å sitte igjen i en sliten to-roms?

Er du syk i ferien din, så er det lurt å oppsøke lege og få sykmelding. Det er nemlig kun ved sykmelding fra lege at du har krav på å få igjen de tapte feriedagene dine, og du må selvsagt selv gi beskjed til arbeidsgiveren din om at du har vært syk i ferien og at du krever de tapte feriedagene utsatt. Ferieloven skiller ikke på hvor du er på ferie når du blir syk, så en gyldig sykmelding fra lege i utlandet vil også gi deg samme mulighet til å få igjen feriedagene. Retten du har til å få betalt for disse sykedagene avhenger imidlertid om du er på ferie innenfor eller utenfor EØS. Er du på ferie i et land utenfor EØS, vil du ikke ha rett på sykepenger før fra det tidspunktet du er tilbake fra ferien og får sykmelding her.

LES OGSÅ: Jeg er på ferie- en pest og en plage

Får du derimot syke barn mens du har ferie, har du dessverre ikke rett på ny eller utsatt ferie.

3. Har jeg egentlig lov å jobbe i ferien?

I dagens samfunn er det stadig mer vanlig at man har med seg jobben så å si overalt. Du har kanskje jobbmailen på telefonen, og sjekker e-post, tar telefoner og besvarer spørsmål som kommer inn også når du egentlig har fri. Forventer arbeidsgiveren din at du skal være på mens du har ferie? Eller er det din egen nysgjerrighet som gjør at du velger å følge med på jobbmailen? Ferie betyr arbeidsfri, og arbeidsgiver kan ikke kreve at du jobber da.

Men av og til vil du kanskje på eget initiativ jobbe i ferien, for eksempel hvis du har avtale om ferie i hele juli, men værgudene svikter. Hva gjør du? Du tenker kanskje at det er likeså greit å dra på jobben og heller ta ferien senere når godværet kommer. Kan du bare bestemme dette selv? Nei, det er arbeidsgiveren din som fastsetter tidspunktet for ferien din, og du kan ikke bare selv bestemme at du ikke vil ha ferie da likevel. Men dersom arbeidsgiveren din ikke har noe imot det, så er det selvsagt ingenting i veien for å forskyve ferien din.

4. Kan jeg kreve ferie når jeg vil – for eksempel på innklemtdagene i mai?

Nei, som arbeidstaker kan du normalt ikke ta ferie når du vil. Når jeg skriver normalt ikke, så finnes det selvsagt arbeidsgivere som tillater at ansatte kommer og går litt som de vil. Men det er i all hovedsak arbeidsgiveren din som har siste ord for når du kan avvikle ferien din.

Du som arbeidstaker kan imidlertid kreve å få avviklet tre uker sammenhengende ferie i hovedferieperioden, som er fra 1. juni til 30. september. Men akkurat når i den perioden de tre ukene kan tas, er det faktisk arbeidsgiveren din som til syvende og siste bestemmer. Videre kan du kreve å få beskjed fra arbeidsgiveren din om tidspunktet for ferien din senest to måneder før. Dette kan oppleves som litt knapp tid, da det ofte kan være fristende å bestille sydenturen lang tid i forveien, noe som kan være problematisk i og med at du ikke nødvendigvis vet akkurat når du får ferie før dette er endelig avklart med leder.

5. Kan jeg få deler av ferien utbetalt i stedet for å overføre den til neste år?

Som hovedregel nei, men dette gjelder i utgangspunktet bare den lovbestemte ferien som er på fire uker og en dag. Veldig mange har jo imidlertid avtalefestet fem uker ferie, og de fire ekstra dagene er litt mer «fritt vilt». Man bryter i hvert fall ikke loven ved å la de fire dagene gå til utbetaling i stedet for å avvikle dem. Så dersom du og arbeidsgiveren din er enige om å utbetale de avtalefestede dagene, er det ok.


Hør vår debatt-podkast: - Man må kunne tåle karikaturer av profeten

Hør våre kommentatorer snakke om mer Ap-krangel, nynorskkrangel, byggekrangel og shortskrangel

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter
På forsiden nå