Fem årsaker til hvorfor budsjett ikke virker og kan gjøre vondt til verre.

Når landets fremste økonomieksperter gir råd til mennesker som har det vanskelig økonomisk, anbefaler de å sette opp et budsjett. For da vil du se hvor pengene har tatt veien og at du må skjerpe deg og ta grep. Det er ikke nødvendigvis løsningen på problemet. Spørsmålet er hvorfor du havnet i denne situasjonen i utgangspunktet, og hva som skal til for at det ikke skjer igjen. En økonomisk krise handler som oftest om så mye mer enn bare tallene. Da gjelder det å starte i riktig ende.

Etter min mening sier tallene ingen ting om hvordan du skal klare å gjennomføre en krevende snuoperasjon.

Les også Kari Hovdes kommentar: Feriepresset er i gang

Og hvem er jeg som taler ekspertene midt imot? Jeg har jobbet med å hjelpe andre mennesker til å få orden på økonomien sin i over ti år. De seneste fire årene har jeg vært nasjonal prosjektleder i personlig økonomi for Nav. Men min viktigste kunnskap og erfaring – som legger grunnlaget for at jeg kan ha så sterke meninger om dette – er min personlige karriere som økonomisk rotekopp. Jeg har selv vært gjennom en langvarig økonomisk krise som bokstavelig talt holdt på å ta knekken på meg.

Gjennom årenes løp har jeg undervist i personlig økonomi for tusenvis av mennesker. Felles for svært mange av dem er at de trenger minst like mye hjelp til å takle følelser knyttet til økonomien sin, som å få kunnskap om personlig økonomi. Dette overses helt i den offentlige debatten. Det er enkelt for meg å sette meg inn i den maktesløsheten alle med økonomiske problemer føler, og jeg kan med hånden på hjertet si at universalrådet «start med å sette opp et budsjett» ikke fungerer for alle.

Et budsjett gir oversikt over det du har, men det finner ikke utgangspunktet for problemet. Det er her du bør starte for å få en forståelse av hva du skal gjøre for å komme på rett kjøl.

Les også Morten Langfeldt Dahlbacks kommentar: Morten (32) hater boligmarkedet

Møt Sigurd. Han har jeg møtt mange ganger. Sigurd er trebarnsfar og lærer. Så ryker ekteskapet og Sigurd får det trangere økonomisk. Selvfølelsen får seg en real knekk og han er på minussiden når det gjelder det meste i livet. Men dette skal ikke gå utover barna. Han kjøper ferdigmat, tar dem ofte med på kostbare aktiviteter og flotte ferier, og betaler med flere kredittkort. Sigurd har verken evne eller krefter til å gjøre noe med situasjonen.

Det Sigurd trenger er hjelp til en «omprogrammering», både av adferden sin og økonomien. Men det er tøft å klare seg på minimumsbudsjett når «alle» i omgangskretsen gjør det så bra. Det er nesten så det lønner seg å ha venner som ikke tjener mer enn seg, sa en klok psykolog til meg en gang

Penger betyr opprettholdelse av en livsstil og løser problemer. Med penger kjøper en seg fri fra dårlig samvittighet, det gir opplevelse av handlefrihet og mål på vellykkethet. Penger er tilgang på sosiale lag, forskjellen på å kunne være utenfor eller innenfor. Med penger kan du unne deg ting – en substitutt for lykke. Penger er også virkelighetsflukt. Listen er uendelig. Dette er virkeligheten for mange og ingenting av dette reflekteres i et budsjett!

Opptatt av debatt? Les også: Med stor fysisk kraft prøvde hun å klemme en diger svartsekk ned i åpningen

Ofte lar vi følelsene våre ta overhånd når vi må ta et valg. Da spiller det ikke så stor rolle hva det koster. Det er ikke fornuften vi tyr til når vi står oppe i en kaotisk situasjon.

Livet til Sigurd er kaos, og han lar dårlig samvittighet overfor barna og lav selvfølelse styre beslutningene sine. Selv om valgene ikke er økonomisk rasjonelle, fremstår de ofte som svært sosialt lønnsomme – for Sigurd. Strømregning eller Burger King?

Det finnes dessverre ingen «quick fix» på Sigurds problem. Det hjelper ikke å rydde opp i regnearket og forholdet til kreditorene dersom det bare fortsetter å poppe opp nye problemer.

Vi må begynne der det er størst sjanse for å lykkes – ikke der avviket ser størst ut fra et tallperspektiv. Da føles det bare enda mer maktesløst. Sigurd trenger å gjenopprette selvfølelsen, mestringen og energien som skal til for å klare å ta et tyngre løft. Får ikke Sigurd denne hjelpen vil han høyst sannsynlig legge nye nederlag til historien sin. Og tilliten til de som har gitt ham budsjettråd svekkes.

Mer debatt: Reglene for offentlig støtte øker konflikten mellom foreldre etter en skilsmisse

I Norge er det flere hundre tusen mennesker som sliter økonomisk som følge av inntektsbortfall. Mange har flere utfordringer i livet.

Å ikke mestre opprettholdelse av budsjettet kan raskt bli et nytt nederlag i en allerede ubehagelig tung ryggsekk.

Det er ikke vanskelig å justere litt for å få regnestykket til gå opp, og fortelle seg selv at du skal klare tallene. Utfordringene ligger i hvordan og hva du ikke gjør, når du ser bunnlinja i budsjettet – som for eksempel å ta opp flere kredittlån eller fremskaffe penger på en mindre smart måte. Budsjett fungerer fint for unge mennesker og familier. Ikke for dem som allerede har nådd en krise.

Det å være en god forbruker er vanskelig nok, selv når livet er enkelt. Det å være en god forbruker når det butter imot, er bortimot helt umulig.

Vit at det er hjelp å få – uansett situasjon! Det handler om å starte i rett ende og endre vaner. Det er vanskeligere enn å flytte tall, men du er så til de grader tjent med det!

Så gjenstår det å se om ekspertene foreslår andre råd etter at ferien er over og alle må på økonomisk diett.

Hør våre kommentatorer og gjest Lasse Berre snakke om trøndersangen, fotball-VM og Arbeiderpartiet

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Hør vår debatt-podkast: - Man må kunne tåle karikaturer av profeten