Kronikk

Krystallnatten er fremdeles viktig å minnes

Minnet om Krystallnatten i november 1938 er en påminnelse om at hat mot minoriteter dessverre ikke er et nytt fenomen.

Krystallnatten i 1938 må ikke gå i glemmeboka, og bør være en påminnelse om at hat mot jøder og andre forfulgte lever fortsatt, mener innleggsforfatterne. Her fra en tidligere minnemarkeringen i Nidarosdomen.  Foto: Vegard Eggen

Natten mellom 9. og 10. november 1938 ble det gjennomført omfattende vold mot jøder og ødeleggelser av jødisk eiendom i Tyskland og Østerrike. Aksjonene var koordinerte og ledet av det tyske nazistiske partiet NSDAP. Flere tusen synagoger, butikker og annen jødisk eiendom ble ødelagt i det som ble kjent som Krystallnatten. Krystallnatten ble forvarselet for det vi i dag kaller Holocaust, et forferdelig endepunkt på en prosess som startet lenge før, hvor grupper ble definert som utenfor og demonisert.