Kronikk

Næringslivet fra Midt-Norge satser i Midtens rike

Mange trønderske bedrifter sonderer denne høsten terrenget for hvorvidt de skal ta turen til Kina. Men ferden er ikke uten problemer.

Kong Harald og Kinas president Xi Jinping hilser på barn under den offisielle velkomstseremonien utenfor Folkets store hall i Beijing tidligere i høst. Næringslivet håper det normaliserte forholdet vil åpne det enorme kinesiske markedet for norske bedrifter.  Foto: NTB / Scanpix

Nylig var jeg i Kina med femten bedriftsledere fra Trøndelag. Allerede i taxien på vei fra flyplassen fikk vi vårt første møte med den nye moderne kjempen. Der var det til vår overraskelse ikke mulig å betale med Visa-kort. Betalingskort har rett og slett blitt umoderne, og kineserne betaler nå heller via mobiltelefonløsningene til aktører som Alipay og WeChat.