Kronikk:

Regionreformen må ikke bli en politisk kasteball

Nå bør rødgrønne reverserings-opportunister puste med magen. Ta et skritt tilbake og spør: Er det virkelig dette vi bør bruke tiden på?

Trygve Slagsvold Vedum har fått krøll på tunga og slenger ut sentralisering, men begrepet er tomt for innhold, skriver kronikkforfatteren, Venstre-mann André Skjelstad.  Foto: Vidar Ruud/SCANPIX

Saken oppdateres.

På lederplass tirsdag 28. januar tar Adresseavisen til ordet for å skape ro rundt de nye regionene. Det er en klok oppfordring.

Etter at Frp har gått ut av regjeringen håper rødgrønn opposisjon at de har funnet sin nødvendige våpendrager for å endelig påføre regjeringen det optimale nederlag. La det være klinkende klart. I Venstre ville det vært en stor nedtur å måte se fylkesnorge gå gjennom en kostbar reversering. Men de mest dramatiske konsekvensene er det innbyggerne og ikke minst de ansatte i fylkeskommunene som må forholde seg til. Det opposisjonen vil er å trekke prosessen enda lenger ut i tid, ja flere år, for å gi regjeringen en velplassert karamell. Her er det regionene, innbyggerne og de ansatte som blir taperne, ikke regjeringen.

André Skjelstad  Foto: Glen Musk

Nå bør rødgrønne reverserings-opportunister puste med magen. Ta et skritt tilbake og spør: Er det virkelig dette vi bør bruke tiden på? Finnes det ikke et mer fremtidsrettet optimistisk fokus å vektlegge når grønn og næringsretta distriktspolitikk skal meisles ut? Hva med å fokusere på hva som gir best mulige tjenester til innbyggerne?

Interessert i debatt og meninger? Les flere saker her.

Frps Helge André Njålstad fremmet onsdag 5. februar et representantforslag om å legge ned fylkeskommunen for å spare penger på byråkratiet. Derfor finner vi det lite trolig at de vil støtte opp om en reverseringsprosess som igjen vil øke antallet fylker og med de enorme kostnadene det ville medført. For Venstres del er det imidlertid mer interessant å røyke ut argumentene som trolig poleres før de rødgrønne kaster seg inn i reverseringsvalsen. Vi har nemlig store problemer med å forstå hvordan man skal argumentere seg frem til at en reversering er nødvendig for å gjøre fylkene sterkere, mer interessante å bosette seg i og bringe fremtidsoptimismen inn i det lokale næringslivet. Vi ser ikke hvordan færre statlige oppgaver, som jo må bli konsekvensen av en reversering, vil gjøre fylkeskommunene mer attraktive. Vi klarer ikke å se hvordan man snur utflytting i nord ved å gjøre fagmiljøene mindre.

De rødgrønne bør ha argumentene på plass, og vi er nysgjerrige på hva man drar opp av hatten. Joda, sentralisering har vi hørt, men det er et umulig argument å bli klok på. Fordi sentralisering vil skje på ethvert sted der kompetansemiljø samles. Og det er ikke nødvendigvis like negativt som Trygve Slagsvold Vedum vil ha det til. Han har fått krøll på tunga og slenger ut sentralisering, men begrepet er tomt for innhold. Men hva skal man gjøre når man leder an i en bevegelse som vil skru tiden tilbake til sort hvitt tv og postkontor med langt mer begrenset åpningstid enn hva man har i dag.

LES LEDEREN: Dropp omkampene om regionreformen

Når reverserings-opportunistene løper baklengs inn i fremtiden er det likevel betryggende å vite at i Venstre har man jobbet for en regionreform som har ført til utflytting av oppgaver innen samferdsel, integrering, kompetanse og næringsutvikling. Det er regionreformen som har muliggjort det. Og vi har gjort dette fordi vi tror på at flest mulig beslutninger bør tas nærmest mulig dem beslutningene gjelder for. I det ligger vår forundring over enkelte partiers motstand. Hvorfor vil de ikke legge til rette for at flest mulig oppgaver flyttes nærmest mulig befolkningen?

LES OGSÅ: Det nye fylkesflagget er ikke godt. Det går ikke bra å plassere en skjoldform midt på et hvitt laken

Vi har fått færre og noen større kommuner i landet. Vi ser frem til at de får ro og tid til å finne sammen, både til å utvikle identitets-skapere og ikke minst til å få ulike kulturer til å fungere sammen. Det er viktig at man får tid til å vise at dette fungerer, fordi det er de nylig sammenslåtte kommunene som vil stå som forbilder og inspirasjonskilder til ytterligere sammenslåinger mellom andre kommuner. Lokale politikere trenger ikke nasjonale politikere som undergraver den viktige jobben og de krevende utfordringene de går i møte. Tvert imot skal vi legge til rette for mer makt og innflytelse for innbyggerne i hver region.

LES OGSÅ: Kulturen trenger ikke frykte fylkeskommunen

Oppgavene som venter alle våre store, og ikke minst alle våre små kommuner, er overveldende. Færre og færre innbyggere i arbeidsfør alder. Slik er demografien. Vi trenger stabile enheter som kan ta seg av alle oppgavene. Og DE trenger arbeidsro. Nettopp for å sikre sine innbyggere like gode tjenester og tilbud som ellers i landet. Det er viktig for Venstre.

Venstre oppfordrer derfor reverserings-opportunistene til å heller bruke politisk energi på å jobbe for best mulig tilbud og oppgaver til de nye store og sterke fylkeskommunene som nå jobber iherdig med å finne tilbake til hverdagen. Det hadde vært fint om man gav dem denne roen og heller snu usikkerhet og skepsis til en sterk tro på at fylkeskommunene blir enda viktigere i fremtiden.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

OPPTATT AV DEBATT? Lytt til en debatt-podkast, i regi av ungdommer på Saupstad og Kolstad: Helsesista svarer om ensomhet, sex, følelser og porno

På forsiden nå